Casa Bosques
Andrew J Loiterton

Casa Bosques

Original Vision Ltd as Architects

Concept


The driving force behind the concept of this renovation project was to enhance the feeling of space and re-orientate the outlook to capitalise on the forest that was on its door step.


By closing down openings that were overlooked by neighbours and opening up walls that faced the forest, the outlook has been transformed and privacy has been ensured. Further, by opening up the perimeter wall to embrace the greenery, a tangible connection with nature has been created and the virtual size of the garden multiplied.


Internally, restraint in the layout has helped magnify a feeling of openness whilst light, filtered through the leaves of the trees and internal gardens, floods in through ideally located windows and doors.


Added to this, the stair has been carefully designed as a sculptural element in itself. It is open and light in structure, punctuating and crowning the fantastic sense of space.


Use of Space


The wonderful sense of space is further enhanced by the careful use of it. On the ground floor the main internal volume relates and interacts directly with the various outdoor elements. Sliding glass doors, retractable awnings, folding fence walls and an abundance of foliage all work together to create a rich and changeable family of spaces and functions that blur the line between the indoors and the garden.


Similar concepts are used on the upper floors where wide glass doors can open bringing the forest into the bedrooms and family room.


On the roof, a very special space permits shaded relaxation in absolute privacy in the canopy of the trees that make this home so special.


Use of colour, materials/ list of major materials


As with the layout, restraint has been exercised in the palette of materials. On the floors there are only three. Natural black slate, reconstituted timber decking and light beige, large format homogeneous ceramic tiles. The strategic use of these materials help to blur the line between inside and out and the limited selection assists in increasing the apparent size of the house.


On the walls, there is continuity with the same decking and homogeneous tiles supplemented by painted render and the extensive use of landscaping.


Natural timber as a finish is used sparingly but effectively to add a soft and natural accent. A very light oak veneer has been used on the treads of the stair, the internal doors and the cabinet interiors.


Double glazed, powder coated aluminium sliding doors have been selected for the opportunity of having very large but easily manageable sections along with being maintenance friendly.


- 150x150mm naturally riven dark slate. - 600x600mm light beige homogeneous ceramic tiles. - Recycled, reconstituted timber decking. - Light oak timber veneer. - Stainless steel. - Glass. - Corian. - Ivory coloured glass mosaic tiles. - Powder coated aluminium. - Ferrari polyester fabric canopies and awnings. - Painted render. - Spray painted MDF. Lighting Scheme


The lighting throughout has been sensitively designed to accentuate the diversity and adaptability of the space that it illuminates. Centrally controlled, the individually addressable system allows unlimited scope in setting scenes and creating moods. This scheme is all the more remarkable by the fact that every fitting uses low energy fluorescent or LED sources.


Environmental Sensitivity


- Low energy lights used throughout. - Solar hot water system. - Double glazed windows and doors. - Heavily insulated roof. - Fabric shading devices used extensively to reduce solar gain. - Construction materials manufactured locally. - Dual and low volume flush systems in WCs. - Recycled, reconstituted timber decking.


Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
LampArtemide
Product Spec Sheet
Lamp
LOGICO 3 | Pendant lamp by Artemide
Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More