Casa CH

Casa CH

Architect
Elisa Manelli Studio
Location
Bologna, Italy | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Giulia Manelli
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersVitra.
Wall Shelf - Bench - StoolArtek
TableCassina
Valmara
BathtubCeramica Flaminia
Evergreen
Table LampFontanaArte
Fontana
SofaROCHE BOBOIS
Mah Jong Sofa

Product Spec Sheet
Manufacturers
Table
Valmara by Cassina
Bathtub
Evergreen by Ceramica Flaminia
Table Lamp
Fontana by FontanaArte
Sofa
Mah Jong Sofa by ROCHE BOBOIS

Casa CH

Elisa Manelli Studio as Architects

The apartment is at the first floor of an Art Nouveau villa at the foot of the hills around Bologna. The project renews the apartment through the use of color and through some internal changes that reshape the connections between the rooms of the living area. As was done in the home of the first '900, supporting the style of the house, it was decided to propose the use of pastel colors for the definition of environments. Each room has a specific color palette that is declined with different intensities, from the walls to the summit frames delimited by white stucco, to the ceilings. The house, as a whole, combines the light blue sugar paper, to ocher, to the blue of the cement mixes, to the Pompeian red. The realization of the openings correlating the kitchen with the dining room and the living room allow a perspective view in which you follow the different color combinations.


The passion of the client for the East made it possible to enrich the spaces with original features dialogue in unison with the architectural style of the house. The attention to detail, typical of the Art Nouveau period, is translated on the choices of materials and on the wall decor of a room. Taking inspiration from the textile designs of Mariano Fortuny, the wall decoration consists of ocher tulips with details in gold leaf that reflect light creating a pleasant vibration. In the entrance room that leads to the house was made exclusive light installation using the recovery of some lampshades blown glass of an antique chandelier. As if they were jelly fish in the sea, the glass spheres descend from the ceiling at different heights and reflect shadows on the walls remembering of the ripples of the waves. The non-original architectural elements such as the fireplace and the wood paneling which serves as head of the bed, were deliberately highlighted with a color and material detachment compared to the existing, coating them with blue cement mixes.


Some timeless icons of design such as the Eames Lounge Chair by Charles Eames, the Valmarana table by Carlo Scarpa, the stools by Alvar Aalto or the table lamp large fountain Max Ingrand, furnish the spaces giving uniqueness.

This story is available in multiple languages
Interior MUA
next project

Interior MUA

Apartments
Saint Petersburg, Russia - Build completed in 2020
View Project