Casa OT

Elisa Manelli Studio as architect

Casa OT


The house is located on the first floor of an eighteenth-century building, located in a small village in the Tuscan Apennines, situated on the high valley of the Sillaro river.
The intervention recovers and renews the space exalting its original structure, which, over the centuries, has undergone numerous transformations dictated by the various functions that the building has received. In fact, the uses that it hosted are different: from inn to post office to tavern, up to having, after 2000, an exclusive residential use.
From a first reading, the importance of restoring its original conformation to the space immediately emerged, eliminating the internal partitions, which altered the layout and the volumes.
An approach as philological as possible has been observed, not only in the choice of the planimetric plant, but also in the choice and use of finishes and colors. Looking at tradition has resulted in a careful choice of the materials used, in order to create an aesthetic able to dialogue with the past, in respect of the historical and geographical context in which the intervention object is inserted.
From the distribution point of view, the new layout of the rooms follows, to a large extent, the original layout of the house, adapting to the current needs of the client.
The three floors above ground of which the building is constituted were part, historically, of a single real estate unit. Today's need, expressed by the owner, to separate the various floors between them, has led to the creation of a filter consisting of two windows in ferro-finestra, placed in the access passage of the stairwell to the respective floors. The choice of transparent dividing elements, which did not distort the original structure, was a direct consequence of the philosophy that accompanied the entire design process: intervening in a discreet manner.
Color was the protagonist of a dedicated project, which saw it as one of the elements characterizing the entire project. From the original walls layers of colorations have emerged that have overlapped over the years. The choice of colors for the various rooms, the type of color, the design with which to frame the doors and windows, the definition of the plinth, which separates the color of the walls from the floor, are part of a study done in concert with the restorer. All the walls are finished with natural lime painted according to a sample made ad hoc. The colors are not flat but vibrate thanks to the overlap of tone-on-tone glazes. Even in the bathrooms it was decided to intervene in an exclusive manner, covering the walls with microcements pigmented with colors formulated according to the specific requests dictated by the project.
For the floors we opted for smoked oak in large tables, except for the bathrooms and for one of the bedrooms where the old terracotta flooring was recovered, laying it according to a new warp. In the two bathrooms cement tiles decorated in square format and a terracotta paving handcrafted were used, choosing sands and biscuit-colored aggregates.
Following the basic idea, to create an aesthetic able to dialogue with the place and the historical context, in the room it was decided to frame the new cast iron fireplace, embedded in the wall, inside a frame in pietra serena, extracted from a local quarry and made according to a design that draws inspiration from the ancient 18th century Tuscan chimneys.





This story is available in multiple languages
Project Credits
Product Spec Sheet

Fishley House
next project

Fishley House

Private Houses
Melbourne, VIC, Australia - Build completed in 2018
View Project