Casa Encarnação II
FG+SG – Architecture Photograph
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Door Comunication, Switches And SystemsJung HQ
PaintsCIN, S.A.
LightingClimar S.A.
Metal WorksFrancometal
Window framesGrupo Sosoares S.A.
Sanitary equipment & tapsPADIMAT

Product Spec Sheet
Door Comunication, Switches And Systems
by Jung HQ
Paints
Lighting
Metal Works
Window frames
Sanitary equipment & taps
by PADIMAT

Casa Encarnação II

João Tiago Aguiar, arquitectos as Architects

The intervened house is placed in Bairro da Encarnação, a Lisbon’s neighborhood built in 1938, well-known by its twin-houses typology. The new house was totally rebuilt from scratch, maintaining only the main façade and the tile roof design exactly as the original ones.

 

Regarding the house volumetry, a new ‘L’ volume was added to the original house image, resulting in the proposed expansion which stands out from the original architecture and volumetry. The house extension was made by advancing the house over the patio, from the rear and side elevations, which were designed in a different architectonic language regarding the original one, distinguishing the “old” from the “new”.

 

In this new volume, bigger and wider windows were designed. On the side elevation, a horizontal window was placed all along the dinning-room area. Still in the same side elevation, a big vertical window is designed in order to separate the dining from the living areas on the ground-floor and to lighten-up the walking-closet on the 1st floor. On the other hand, on the rear façade a big sliding window at the ground-floor level was designed, covering the house in all its width in order to extend it and open it to the garden.

 

On the ground-floor, with the set forward of the house over the pateo the kitchen was moved towards the rear façade thus increasing the social area. This configuration enables a better use of the garden as a social area and promotes an interconnection with the house. Also in the ground-floor an office and a bathroom were added.

 

With the volumetric expansion of the house, an inside pateo was designed in order to increase natural ventilation and to allow more sunlight in its whole interior. The new house was organized to revolve around this yard, flooding with natural light even the most interior spaces.

 

The vertical circulation was concentrated in a single stair, resolving easily the access between floors. On the first floor three bedrooms and one master-suite were designed together with one complete sanitary facility.

 

A technical zone in the basement was also designed, provided with two ventilated areas, thanks to the creation of two English-wells, placed close to the main elevation. Above the lot, a wall was implemented, with an entrance door and two sliding gates, allowing parking for two cars. 

 

Finally, the garden at the back was divided in two areas, separated by a seat which serves as a retaining wall, being also the flowerbed´s extension. In the garden area, at the upper level, a row of trees and shrubs were planted, drawing by itself a green frame.

 

Material Used :
1. CIN - paints
2. PADIMAT - sanitary equipment & taps
3. U-DECK - oak wood floor
4. BERNARDES - natural stone
5. 4D - microcement
6. CLIMAR - lighting
7. FRANCOMETAL - metal works
8. JUNG - door comunication, switches and systems
9. VERSÃO DOS TRAÇOS - carpentry
10. SOSOARES - window frames

Read story in PortuguêsItalianoDeutschEspañol and Français

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
17 Jul 2024 News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”

Global architecture and design firm Perkins&Will designed the London-based European head office... More

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
17 Jul 2024 News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris

French architecture studio DREAM has unveiled the ESAT Lozaits-Seguin, a light-filled community buil... More

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
17 Jul 2024 News
Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques

Architects Betsaida Curto Reyes of Estudio Copla and Ander Bados Sesma of Atelier Ander Bados have c... More

25 best bathroom and kitchen tap manufacturers
17 Jul 2024 Specification
25 best bathroom and kitchen tap manufacturers

Sanitary ware caters to the functional needs of both bathrooms and kitchens. Taps, mixers, and fauce... More

CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form
16 Jul 2024 News
CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form

Danish architecture and design studio CEBRA has transformed a former steam mill site in the small Da... More

Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME
15 Jul 2024 News
Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME

KME Germany GmbH & Co. KG featured in Archello’s list of the 25 best metal cladding manufa... More

Tatiana Bilbao Estudio imagines design of Sea of Cortez aquarium like a ruin reclaimed by nature
12 Jul 2024 News
Tatiana Bilbao Estudio imagines design of Sea of Cortez aquarium like a ruin reclaimed by nature

In 2017, Mexico City-based Tatiana Bilbao Estudio was invited to design a building that should resem... More

Key adaptive reuse projects by Feilden Clegg Bradley Studios
12 Jul 2024 News
Key adaptive reuse projects by Feilden Clegg Bradley Studios

Visitors to the website of British architecture practice Feilden Clegg Bradley Studios (FCB Studios)... More