Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior lightingFlos
Kitchen chairTON Czechia
DoorsECLISSE srl
DoorsBarausse
Living tableBonaldo
Taps and fittingsFantini

Product Spec Sheet
Interior lighting
Kitchen chair
Doors
Doors
Living table
by Bonaldo
Taps and fittings
by Fantini

CASA VCS

Giuseppe Gurrieri Architetto as Architects

House VCS is a single-family house built in Modica, in the province of Ragusa, on a site of high landscape value characterized by a constant link with the rock on which the whole city is built. The house is built near a large valley, in a site distinguished by a slight slope that suddenly changes into a steep cliff.

photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli

The project takes ispiration to the temporary rural architecture typical of the 1930s, made by raw material and built to enlarge the structures related to the local agricultural activities.

photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli

These architectures are composed of thin metal profiles that support large trusses and sheet metal roof, structures that both for their lightness and their transparency, do not weigh on the surrounding landscape. Lightness and transparency have become the basic principles of this project.

photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli

A retaining wall accentuates the cusp of the cliff and the building, built with a steel structure supported by 12 pillars, rises to the same level, making the VCS house a “suspended” house overlooking the valley.

photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli

Access to the house is via an orsogrill walkway that also extends to the opposite side, giving those who stop on the grill the feeling of floating in the void. From the architectural composition point of view, the house can be simplified into two horizontal and parallel platforms that pack functional volumes. Two large opposite windows allow a view of the valley through the building which however does not lose its materiality.

photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli

The long sides facing north and south allow an optimal sunlight in summer and winter and the iron trusses support the corrugated metal sheet roof where the photovoltaic panels are installed.

photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli

An accurate thermo-technical engineering study made it possible to classify the building as NZEB, making it an architecture that respects the landscape also about atmospheric emissions.

Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. VMC system Zehnder
2. Air conditioning system Daikin
3. Doors: Eclisse
Barausse
4. Windows: Alsistem
5. Sanitary: Catalano
6. Taps and fittings Fantini
7. Interior lighting: Flos
8. Interior furniture: Kitchen Table ZALF Kitchen Chair TON
Bedroom Armchair INFINITI Living Sofa DESIREE
Living Table BONALDO

Read story in ItalianoFrançaisEspañolPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More