Shikkeria Boutique

Shikkeria Boutique

Architect
Giuseppe Gurrieri Architetto

Daniele Licitra
Location
Scicli, Ragusa, Sicily, Italy | View Map
Project Year
2020
Category
Shops
Alberto Ferrero
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingFlos
ManufacturersKnauf Aquapanel GmbH & Co. KG
Toilet-bidetCeramica Cielo
Tiles bathroomCeramica Vogue
TapsMario Bongio s.r.l.

Product Spec Sheet
Lighting
Toilet-bidet
Tiles bathroom

Shikkeria Boutique

Giuseppe Gurrieri Architetto as Architects

The project involves the renovation and conversion of a small space into a clothing store located on a stately home’s lower floors in Scicli’s old town, a late baroque city in Val di Noto. From the building’s front door, which overlooks one of the city’s most important streets, you can access a communal entrance hall through which you can reach both the stairs to the apartments and the building in question.

photo_credit Alberto Ferrero
Alberto Ferrero

The residents granted the owner the possibility to use the communal entrance hall as an exhibition area during the shop’s opening hours. The project is summarized as the grafting of a surface composed of mirrors that cover the wall where the shop entrance is located and reflects the entrance hall and the street view.

photo_credit Alberto Ferrero
Alberto Ferrero

The visitor loses the perception of the space now amplified and distorted and wonders about the existence or not of a barrier. The structure is comprised of profiles and black iron sheets, which line the entrance and host the tempered glass sliding doors. The trays that hold the mirrors are made of a 0.15 inches metal sheet that was cut by using a laser to better accommodate the curved geometry of the hall’s ceiling.

photo_credit Alberto Ferrero
Alberto Ferrero

The procedure included the cleansing of the hall’s stone components and marble floor while inside the space, the superfetations was demolished and the environment sanitized through the reconstruction of the plaster with lime-based mixtures. The floor has been redesigned with concrete and grit textured black and white tiles.

photo_credit Alberto Ferrero
Alberto Ferrero

The only divider is an olive green curtain that separates the display area from the dressing rooms and ante-bathroom nooks. The set-up project was created by Designer Angelo Sanzone, who thought of the calibrated connections to an already highly decorated area.

photo_credit Alberto Ferrero
Alberto Ferrero

The items are out-of-scale shapes with strong colors and realized with materials that encourage tactile perception. Rich velvets cover the vertical elements embedded in the historic hall’s recesses. Brass and Carrara marble are the materials used for the functional elements: clothes racks and operative table.

photo_credit Alberto Ferrero
Alberto Ferrero
photo_credit Alberto Ferrero
Alberto Ferrero

Material Used :
1. Flos: Parentesi Lamp - 2097 /50 (Frosted Bulds) - Toio Lamp
2. Ceramica Cielo: Toilet-bidet
3. Ceramica Vogue: Tiles bathroom
4. Bongio: Taps
5. Avola pavimenti: Concrete floor tiles

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More