Castellana 81 Tower

Castellana 81 Tower

Architect
Ruiz Barbarín Arquitectos
Location
Madrid, Spain | View Map
Project Year
2018
Category
Offices

Commercial Landscape
Imagen Subliminal - Miguel de Guzmán + Rocío Romero

Castellana 81 Tower

Ruiz Barbarín Arquitectos as Architects

After four years, the full renovation of the Castellana 81 office tower, Sáenz de Oíza’s masterpiece, has been completed and has been declared a Site of Cultural Interest (BIC).Needless to say, the great responsibility entailed in renovating the 20th-century contemporary architecture icon, has meant for us ensuring maximum respect and admiration for each and every part of this magnificent building.

 

As a result of the works carried out, the hidden parts of the building, which had been covered or transformed over almost 40 years have been recovered, obsessively observing the building’s singularity, protecting its atmospheres and materials, making it more sustainable and accessible, and working rigorously based on the module it was built with.

 

The search for such ideal proportion was essential at the beginning of the project and revealed the required unit of measurement: ‘the elephantine foot’ which, with its 33 cm, is a tenth greater than the classic foot. Every design in the project has been subject to that unit in an almost obsessive manner. Facade, floor plans, staircases, sections, ceilings, floors, lighting… absolutely everything was subjected to that exact proportion.

 

Simultaneously, the entirety of its acoustic ceiling, wall textures, tempered air, neutral-colour floors, structure typology, etc. were all taken into account, aiming to preserve the original atmosphere so the new spaces would be an exceptional place to work inside a truly exceptional building.

 

Doubtlessly, each and every part of the building is an architectural masterpiece. The way it reaches the ground, its contact, its facades gravitating at a height of 1.98 m is simply magnificent. Redesigning the perimeter garden was essential in order to accentuate this incredibly delicate gesture.

 

Entering the building is nothing but another outstanding experience. The intervention strategy in the main lobby was directed towards recovering the fluidity of the original entrance. The recovery of the mezzanine area, removing all the elements added over the years, turning it into a clear open-plan space in which the furniture interacts with the original materials, makes it regain its lost spatiality and the transversal perspective of the lobby outwards. To achieve this, the false ceiling on this floor had to be restored to its original level. It was also necessary to re-expose the concrete structure, removing added partitions, recovering glass railings, as well as restoring the red fan coils and aligning the two large shafts with black glass. The sum of these intervention achieves a great grade of reflection spreading light filtered from the outside in countless directions.

 

Communication cores were completely recovered, reintroducing original materials which had been replaced after many years of use.

 

Regarding the semi-basement floor, the whole area was designed according to criteria of functionality, simultaneity of uses, versatility and flexibility, consisting of new meeting rooms, and a physiotherapy area.

 

Last but not least, the complete façade system was renovated. However, not a single part of the original design was altered. As explained, every single aspect of the building has been carefully preserved, protecting this brilliant work of art, expressive and beautiful.

Project Credits
Product Spec Sheet

F-house
next project

F-house

Private Houses
Hirakata City, Osaka Prefecture, Japan - Build completed in 2020
View Project