Centre commercial Rosny 2

Centre commercial Rosny 2

Architect
DGLA architecture, urbanisme, design
Location
Rosny-sous-Bois, France
Project Year
2017
Category
Shopping Centres

Supermarkets

Centre commercial Rosny 2

DGLA architecture, urbanisme, design as Architects

DGLA has been working on the renovation of Rosny 2 since 2005... Many projects have been elaborated since then but, unfortunately, none of them have seen the light of day. Consequently, the images we present here are taken from a number of abandoned projects. They have the merit of providing a description of the kind of approaches taken to renovating one of the largest shopping centres in France, approaches that, seeking inspiration in the fields of contemporary art and land art, contain several innovative architectural concepts and ideas. A good deal of attention has been paid to the effects of masks and to the kind of illusions created by materials and scales. simultaneously placing Rosny 2in the framework of a reflection on procedure of architectural “mise en scène”, and on mobilearchitecture, "sensitive" to meteors.


An initial proposal was for an undergroundextension to the shopping centre, the visibleprotuberances of which took the form of two enormous multi-coloured greenhouses.


Then came a phase of architectural researchin which three projects were developed, each very different from the other, and each very radical. The first is based on mythology and features a horn of plenty. The second, inspired by the work of the American artist, Ned Kahn, is based on the concept of a sensitive wall framing the entrances to Rosny 2 with immensemobile panels. The third and last proposal developed in this phase adopts Kahn's concept of "sensitive walls", while developing the additional metaphor of a quartz jewel in a blood red presentation box.


This approach led us to focus on the conceptof perforated walls and on the idea of light passingthroug h a diaphragm marking the border between the exterior and the interior.


ln this phase of our research, the project tookon the monochrome white character which it wasto retain. The management of full and empty spaces, of transparencies and masks, is at the heart of thisapproach. Climbing higher... Being seen... lt is with this objective in mind that we developed the following phase, linked to the preceding one. The ternary composition of the entrances is evident, but a towerin the Constructivist style dominates the building.


What is true and what is false in architecture?ln itself, this question merits a philosophical tomeliberally sprinkled with references to the history of art. Articulated around the theme of the whitebox, our new vision for the Rosny project featuresan improbable city, with its hyper-dense areas and volumetric rhythms, and questions the spectator about the scale and even the reality of what he orshe sees. How can an immense construction withdisparate characteristics be given a unified identity?lt is in attempting to answer this question that weadvanced the notion of building a huge perforated ribbon around the edifice, a mask through whichthe history of the structure can be read.


Rosny 2 was and continues to be an incredible source of architectural ideas. Today, our ambitionis to ensure that the reality of what we can achieve will live up to our dreams.

Share or Add Centre commercial Rosny 2 to your Collections
Project Credits
Bamboo House
next project

Bamboo House

Private Houses
District 1, Ho Chi Minh, Vietnam - Build completed in 2016
View Project