Channel 4 Television Headquarters

Channel 4 Television Headquarters

Architect
Rogers Stirk Harbour + Partners
Location
London, United Kingdom
Project Year
1994
Category
Individual Buildings

Channel 4 Television Headquarters

Rogers Stirk Harbour + Partners as Architects

The Channel 4 headquarters building occupies a prominent corner plot near Victoria Station, and comprises c.15,000 square metres of headquarters, broadcasting suites and a studio, an underground car park and a landscaped garden square. The building, clad in pewter-coated powder-grey aluminium and glass, occupies the northern and western sides of the site.


The two four-storey wings contain office space accommodating up to 600 staff and are arranged in an L-shape, addressing the corner of the street with a curved connecting space framed by two 'satellite towers'. To the left are four conference rooms stacked one on top of the other, and to the right lifts, boiler flues, and chiller plant, topped by transmission antennae. The entrance, through a dramatic concave suspended glazed wall, is the predominant feature of the scheme. A stepped ramp leads from the street over a glass bridge spanning the roof-light of the foyer/cinema complex below.


Beyond the reception area a restaurant fills the curve with views over the garden. A sweeping roof-top terrace extends from the top-level board room.


The clients were looking for a scheme which expressed the character of their operations - innovative, socially aware and willing to take risks. As a result, the building expresses the perceived identity of the organisation while reflecting civic and contextual values which are central to the practice's urban architecture.

Project Credits
Verd & Go restaurant
next project

Verd & Go restaurant

Restaurants
Barcelona, Spain - Build completed in 2017
View Project