CHOCOLAB

CHOCOLAB

Architect
MEC Arquitectura
Location
Necoclí, Antioquia, Colombia | View Map
Project Year
2019
Category
Research Facilities
Luker Chocolte

CHOCOLAB

MEC Arquitectura as Architects

The Chocolab is a center for development and innovation whose main objective is to stimulate cultural and knowledge exchange that promote social transformation and sustainability. Theprojectitselfis an example of what is achievable with local materials and technologies that respond efficiently to the environment. The design of the building is based on passive strategies that reduce energy consumption throughout the lifecycle of the building. The project actively involves the community in the construction process; it serves as an educational program on the transformation and use of wood. The building seeks to give a new meaning to traditional local construction and serves as a location that the community can embrace as its own.

 

The project is located in the middle of a large cocoa farm that uses melina trees to give shadow to the crops and it is surrounded by teak tree forests. Even though there is abundance of this material in the area, wood is perceived as a cheap and poor construction material. The design strategy is to use as much wood as possible, because not only it is a sustainable material and reduces the carbon footprint, but also because by doing so we can use the development of the project as an educational program. Throughout the program, we can teach locals wood transformation and building techniques that in the future should be embraced in projects. By doing so the project is used an active platform that empowers the community to have a sustainable approach in new projects.

 

Given that the building is located on a warm and humid environment the design is based on passive strategies that help mitigate the weather without augmenting the use of energy. The project aims to provide natural ventilation, by using a low-tech façade system that is permeable, allowing and inducing air flowthorough the building. This same element guarantees the entry of sunlight so that the inside of the building not only has adequate lighting conditions to serve its educational purpose, but also maintains a cool environment and ensures a high thermal comfort. Furthermore the water used in the building comes from treated rainfall water. By using passive strategies as keys for the design, we are able to achieve sustainable results with a positive economic and social impacts.

 

The building was designed to be flexible and adaptable. The façade which is made out of wood, is mobile and allows the building to respond to the users’ needs as well as the weather and at the same time guarantees thermal comfort. The main space is divisible into 3 so that different activities can occur in each one, or it can be open even to the external space so that it can be used in a single activity, allowing the building to articulate itself with the immediate context and environment.

 

Material Used:

1. Melina and Teak wood – sourced and transformed on site.

Read story in Español

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More