Cinema Le Grand Palais

Cinema Le Grand Palais

Architect
antonio virga architecte
Location
Cahors, France | View Map
Project Year
2019
Category
Cinemas
© Luc Boegly

Cinema Grand Palais

antonio virga architecte as Architects

Antonio Virga has delivered, in the historic center of Cahors, the “Grand Palais”, a 7-theater cinema with a capacity of 1,051 spectators that is part of a master redevelopment plan for the Place Bessières, now dedicated to pedestrians.

Located on the north side of the historic center of the town of Cahors and a few steps away from the banks of the Lot River, this cinema stands on a former site dedicated to the army (today renamed Place Bessières). The project offered the opportunity to recreate and reinterpret the symmetry of the preexisting army barracks by occupying the area of the east wing of this complex, destroyed by fire in 1943. Previously serving as a parking lot, the Place Bessières has been transformed into a broad and welcoming urban space dedicated to pedestrians and protected by an existing canopy of trees.

The square is mostly paved in brick but benefits from a dense green area at the center called "the oasis". The Museum of the Resistance, previously housed in a building on this site which was demolished to make way for this project, will be located on the building’s top level with an entrance clearly separate from the cinema.

The buildings and adjacent outdoor areas here are organized according to a rigorous, harmonious and level layout, in keeping with the practices governing 19th-century military and public facilities. To fulfil the aim of restoring their former scale, this group of spaces is treated with simplicity and unity of materials, furniture and greenery.

The monolithic volume reveals awe-inspiring façades, but on the upper floors it has been surrounded by a mashrabiya composed of little perforations that lighten the façade and intrigue from a distance, attracting viewers toward its environment. The intricate alternation of solids and voids serves a functional purpose. The perforated skin enlivens the interior spaces during the day thanks to the penetrating light, and the interplay of light and shadow whereas at night, the façade creates a screen of tiny shimmering lights.

The architect’s search for a powerful contemporary aesthetic seeks to carry the architecture of the cinema beyond the simple objective of recreating the morphology of the former barracks. The building is divided into two distinct, methodically created and visually highlighted volumes: one built of brick and the other of perforated and gilded metal, each one playing a very precise role in relation to the public space. The brick volume mirrors the two buildings of the former barracks and is imagined as a contemporary and identifiable reinterpretation of these existing structures. It is the most striking and visible element on the square, owing to the direct reference to the town’s history. Brick was chosen with the aim of enhancing the collective memory of the citizens of Cahors while avoiding any hint of pastiche.

Project Credits
Acoustic consultant
Landscape Architects
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
Brick cladding - Linea 9001 Creamy WhiteVANDE MOORTEL
Product Spec Sheet
Brick cladding - Linea 9001 Creamy White
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More