Colorado Villa
Dima Visualization, noa*

Colorado Villa

noa* network of architecture as Architects, Interior Designers

In the heart of the Rocky Mountains, amidst one of Colorado's most unspoilt landscapes, a villa for three generations takes shape. For this project, noa* reinterprets the iconic A-frame typology and turns it into a sophisticated sequence of private and communal spaces, where the whole family's needs can be accommodated.

photo_credit Dima Visualization, noa*
Dima Visualization, noa*

A holiday home nestled in the majestic nature of Colorado: this is one of the latest projects designed by the studio noa* network of architecture. Here, surrounded by the snow-capped peaks of the Rocky Mountains and extensive pine forests, it is common to come across the archetypal American holiday home, the so-called 'A-Frame'. This typology, which has become a symbol of weekend getaways from the city, features steeply pitched roofs that replace the walls entirely and provide ideal weather protection in snowy regions. noa* takes a personal interpretation of the distinctive clean geometry of the A-frame and creates a cosy refuge where one can come together as a family and reconnect with nature.

photo_credit Dima Visualization, noa*
Dima Visualization, noa*

INTERPLAY OF VOLUMES

From the outset, the challenge of the functional programme turned out to be the coexistence of three different generations in what visually had to be a single volume. The interior layout of the spaces had to combine common areas with independent privacy zones for each of the families. In a perfect convergence between the client's needs and architecture, the team of designers decided to adopt the typology of the triangular house in a more complex interplay of volumes, creating a multifaceted spatiality with an increasing level of privacy on the higher floors.

photo_credit Dima Visualization, noa*
Dima Visualization, noa*

"We have implemented the clear geometry and outward openness typical of the A-frame, but at the same time, we have accommodated smaller, unexpected, but still very comfortable spaces within the larger volume. It's a space concept similar to a matryoshka system," explains Andreas Profanter, noa* partner and project leader.

The result is a 30 m long triangular prism intersected at several points by volumes of the same geometry. The architecture, which in its articulated structure is perceived as a single body, houses however a completely independent private villa for the client couple and a family villa for their children and grandchildren.

photo_credit Dima Visualization, noa*
Dima Visualization, noa*

BLURRED BORDERS

The entrance door on the east side of the house leads to a first stairwell. From here, one can access three areas: the basement with parking spaces and cellar rooms, the client couple's private villa, and the family villa with a large communal living area. The ground floor of the private villa accommodates a living room, a freestanding stairway, a kitchen with a cooking island and two offices overlooking the inner courtyard, where the barbecue area is set. The heart of the family villa is the large fireplace on the ground floor, which serves as a focal point between the spacious kitchen to the east and the generous living room to the west. The representative dining room with double room height adjoins the kitchen to the north. The relationship with the surrounding landscape is constantly being pursued: large glass façades on all house fronts provide ever-changing perspectives. The boundaries between outside and inside are blurred throughout the building, as in the living area, where part of the rock is integrated into the space.

photo_credit Dima Visualization, noa*
Dima Visualization, noa*

On the upper floor of the villa, there are five bedrooms aligned with the roof's ridges. The rooms have an open plan design, and the conventional division of space into sleeping area and bathroom has been fluidly reimagined, with freestanding washbasins and bathtubs. To allow the little ones to carve out a space for themselves, play areas have been created on the attic floor. These are directly accessible from the parents’ rooms.

"In agreement with the clients, we designed each room with maximum autonomy and comfort. Fluid spaces, double heights, and a few surprise elements. Like, for example, the children's playrooms, that can be reached via stairs hidden in the parents' rooms", concludes architect Andrea Dal Negro, who was part of the villa’s design team.

Once again, the architecture and interiors of the South Tyrolean design studio convey the expressive power and refined relationship with nature common to all noa* projects. It is a project where intimacy and togetherness meet and where one can find itself in a unique symbiosis with the surrounding landscape.

Caption

Team:

Architecture: noa* network of architecture

Interior Design: noa* network of architecture

Rendering: Dima Visualization, noa*

Caption
Caption

Read story in Deutsch and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More