Concrete Cut

Concrete Cut

Architect
Pitsou Kedem Architects
Location
Ramat Gan, Israel | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Amit Geron

Concrete Cut

Pitsou Kedem Architects as Architects

Viewed from the front, The house looks like a monolithic operation of materials with a deep, monochromatic range of colors. Three rectangular prisms, laying upon one another, into a peaceful composition, stable and subdued, appearing as heavy masses.

A second, discerning  glance reveals a dramatic encounter of materials taken from two separate worlds  - poured, massive concrete and glass panels, creating a semitransparent wall with a decisive line running through it.

The variations of opaque glass yields a colossal appearance of yet more concreteness unifying the building’s construction- yet still natural. The glass acts to embrace the light - allowing it to pour in, controlling its every move. Thus a screen of  light is rendered in the most literal way- a receptive canvas of variation, deep and dynamic, adapting to those who pass through its rays of light.

Within the remaining glass of the structure- the line returns with the force of a quill- emphasizing the movements of the eastern facade, painting an exposed, clear slice within the southern facade in which the utilization of transparent windows has been executed. Thus while the front facade is an abstract creation conceptually assuring the blending of identity and function, the rear facade graphically expresses three-dimensionality, the probing of depth and the feeling of brightness and freedom.

A glance at the side facades explains the process of exposure and illumination beginning at the opaque facade facing the road and leading to the facades facing the yard and pool. A gradient of inter-changing levels of transparency between characteristically different facades made of the same foundation stones.

The entrance to the home occurs on the western side at the patio garden starting from the basement leading to the living rooms, accompanying visitors by degrees from the outer to the inner worlds.

The living rooms are  double in size and face the southern gardens visible from a library entrance on the same level as the private rooms. Two staircases lead to the living areas, one descending to the children’s area and another ascending to two additional levels- one containing the children’s living rooms and another with the parents rooms.

Two yards run along the children’s quarters, one is a patio ascending to the entrance and the other runs along the eastern side providing light, air, and an abundance of privacy. The function of the floor- corners for sitting, a private yard, and personal gym- attest to the private world of children.

The design of the space and their dispersal upon four planes creates in each one a sense of maximal privacy and although none is entirely exposed each of them comfortably access the exterior. Thus a structure of concrete and glass of various transparencies is created, the materials stray between one another as the visitor strays between the structure itself.

 

Material Used :
1. Facade cladding:  Concrete, opaque Glass by WINEX
2. Flooring:   Concrete, local supplier
3. Doors:    Painted Wood, local supplier
4. Windows:   Aluminum, Albertini, Italy
5. Roofing:   non
6. Interior lighting:  Flos
7. Interior furniture:  B&B Italia

Share or Add Concrete Cut to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Interior furnitureB&B Italia
Interior lightingFlos
Windows: AluminumAlbertini
Product Spec Sheet
Interior furniture
Interior lighting
by Flos
Windows: Aluminum
Venice House
next project

Venice House

Private Houses
Venice, Los Angeles, CA, USA - Build completed in 2016
View Project