Concrete Villa Comano

Concrete Villa Comano

Architect
DF_DC
Location
Comano, Switzerland
Project Year
2018
Category
Private Houses
Giorgio Marafioti
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
LightingFlosAIM, Taraxacum 88
HandleGlutz
Interna wallsKnauf
Sofa: MondrianPoliform S.p.A.
BlindSTOBAG
Windows Sunroom

Product Spec Sheet
Lighting
Handle
by Glutz
Interna walls
by Knauf
Sofa: Mondrian
Blind
by STOBAG
Windows
by Sunroom

Concrete Villa Comano

DF_DC as Architects

The Concrete Villa is a single house on the Comano hills, a small village north of Lugano in Switzerland. The plot was previously occupied by vineyards and characterised by an elongated trapezoid form, which determines the volume.

 

With the interesting views towards the east and west, but with the constraint of having adjacent houses in close proximity toward the north and south, the house is conceived as in inhabited wall. In order to avoid the effect of an excessively long and closed volume but also ensuring a level of privacy, the flank elevations are articulated by a series of deep rectangular fins.

 

The material of reference used is grey reinforced concrete, declensed in various ways depending on the case. The in-situ cast fins are alternated with infill elements with the old technique of “strollato” used in Lombard villas: a mix of pebbles and cement handsplatted with a trowel and later sanded, thus combining old traditions and new construction techniques.

 

The ground floor occupies most of the area available, housing the main part of the brief: reception, kitchen, workshop and guest accommodation (with separate access), garage, as well as an ample terrace conceived as an extension of the lounge, thus becoming an intermediate space between inside and out.

 

The first floor, of smaller dimensions, contains the private quarters: three ensuite bedrooms and the children’s playroom. The asymmetrical position of this volume in respect of the ground  floor makes the house to appear smaller from the street due to  the perspective effect, whilst presenting the opposite effect from the pool at the rear.

 

Lastly, the basement floor contains the wine cellar, sauna, and gym. The three floors are linked by a scenic staircase at the centre of the living areas and as a focal point for the family.

 

Material Used :
1. Windows: Sunroom
2. Blind: Stobag
3. Kitchen: Varenna
4. Interna walls: Knauf
5. Handle: Glutz
6. Forniture: Vitra (Jean Prouvé table and chairs)
7. Forniture: Poliform (Sofa: Mondrian)

Share or Add Concrete Villa Comano to your Collections
Project Credits
Architects
Engineering
Products used in this project
Chips
next project

Chips

Housing and Private Houses
Manchester, United Kingdom - Build completed in 2009
View Project