Contain Hotel

Contain Hotel

Architect
ARTIKUL Architects
Location
Třeboutice, Křešice, Czech Republic | View Map
Project Year
2015
Category
Hotels
Michal Hurych

Contain Hotel

ARTIKUL Architects as Architects

ARTIKUL architects designed a small mobile hotel from used shipping containers. Its first location is on a surf campsite at the Elbe riverbank close to Litomerice, Czech Republic. The task for the architects was to design a mobile, easily demountable, seasonal hotel made from three shipping containers. Additionally, the building was supposed to be ultimately self-sufficient and environmentally friendly. The small hotel with five rooms for a total of 13 guests was finished within four months. It consists of two 20-feet containers and one 40-feet high-cube container placed on top.

 

Downstairs are located the sanitary facilities, a technical room, a storeroom and one four-bed guest room. Upstairs, there are four rooms accessed through a shared terrace with great views over the river and the surrounding hilly landscape. All the rooms have one fully glazed wall, so that despite the small floor area the rooms feel airy and have contact with the surrounding landscape. The wall and ceiling finishing are made of birch plywood, as is all custom-made furniture. The rooms are differentiated by use of various colours of natural linoleum and completed with black industrial lighting and details. In the social facilities the trapezoidal sheet is left bare on the walls, and is combined with thermowood as flooring in the showers.

 

The economical and minimalist choice of used materials and design emphasizes the hotel philosophy implicating modern nomadism, maritime beach athmosphere and naval themes. These are further strenghtened by the original dark-blue container paint with original graphics, as well as by the round windows and the railing made of ropes and nets.The containers are placed only on railroad sleepers. They function separately and autonomously, and are connected only to a local electric power source.

 

The container with the social facilities has an inbuilt water reservoir to supply showers and sinks, which are equipped with water-saving taps. Only biodegradable cosmetics are used in the hotel. There are modern waterless, separating toilets installed. To avoid overheating the rooms during summer, an awning is attached above the glazed walls and the facades are covered with sunbreakers made of waste wood planks from a nearby sawmill.

 

Material Used:

1. Facade cladding-Spruce planks

2. Flooring-Marmoleum Forbo

3. Windows-Wooden eurowindows

4. Interior-Birch plywood

5. Interior lighting- Black industrial lighting

6. Interior furniture- All custom-made furniture - birch plywood

 

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Facade claddingForbo Flooring Systems
WindowsEuro windows
Product Spec Sheet
Facade cladding
Windows
Kindergarten am Endbachweg in Poing
next project

Kindergarten am Endbachweg in Poing

Nurseries
Endbachweg 12, Poing, Germany
View Project