Control Shift House

Control Shift House

Architect
Matt Fajkus Architecture
Location
Bee Cave, TX, USA | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses
Charles Davis Smith

Matt Fajkus Architecture

Matt Fajkus Architecture as Architects

The Control/Shift House is perched on the high side of the site which takes advantage of the view to the southeast. A gradual descending path navigates the change in terrain from the street to the entry of the house.

photo_credit Charles Davis Smith
Charles Davis Smith

A series of low retaining walls/planter beds gather and release the earth upon the descent resulting in a fairly flat level for the house to sit on the top one third of the site. The entry axis is aligned with the celebrated stair volume and then recenters on the actual entry axis once you approach the forecourt of the house.

photo_credit Charles Davis Smith
Charles Davis Smith

The initial desire was for an “H” scheme house with common entertaining spaces bridging the gap between the more public spaces. After an investigation considering the site, program, and view, a key move was made: unfold the east wing of the “H” scheme to open all rooms to the southeast view resulting in a “T” scheme.

photo_credit Charles Davis Smith
Charles Davis Smith

The new deviation allows for both a swim pool, which is on axis with the entry and main gathering space, and a lap pool, which occurs on the cross axis extending along the lengthy edge of the master suite, providing direct access for morning exercise and a view of the water throughout the day.

photo_credit Charles Davis Smith
Charles Davis Smith

The Control/Shift House was derived from a clever way of following the “rules.” Strict HOA guidelines required very specific exterior massing restrictions which limits the lengths of unbroken elevations and promotes varying sizes of masses. The solution most often used in this neighborhood is one of addition - an aggregation of masses and program randomly attached to the inner core of the house which often results in a parasitic plan.

photo_credit Charles Davis Smith
Charles Davis Smith

The approach taken with the Control/Shift House was to push and pull program/massing to delineate and define the layout of the house. Massing is intentional and reiterated by the careful selection of materiality that tracks through the house. Voids and relief in the plan are a natural result of this method and allow for light and air to circulate throughout every space of the house, even into the most inner core.

photo_credit Charles Davis Smith
Charles Davis Smith
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More