Cool Cube

Cool Cube

Private Houses
Rotterdam, Netherlands - Build completed in 2017
Ossip van Duivenbode

Cool Cube

jvantspijker as Architects

Jvantspijker has designed a sturdy cube shaped house in the center of Rotterdam. With its spatial 3-dimensional lay-out the building allows a modern family to meet the paradoxical demands of urban life.


The house provides community as well as privacy to its inhabitants and it is both connected to and sheltered from the street and the surrounding city. 


The exterior of plain white bricks, encases a plan organized by split-level sections. The house is an urban monolith, albeit one glowing with interior life.


The design of the house answers a number of the client's specific spatial demands: a gentle entrance sequence between public private space, a living room slightly raised above street level, kitchen and dining connected to the garden, a semi-private music room and a roof terrace.


These five ingredients have been interweaved resulting in a playful composition organized around the spacious central staircase. Large windows across the corners of the house catch light from various angles and reinforce the spatial richness of the interior.


Design team

Jaakko van 't Spijker, Paul van den Bergh, Julio Gil Farina

Project team
Architects
EYE
next project

EYE

Cinemas and Museums
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter