Courtyard Town House

Courtyard Town House

Architect
Moho Arquitectos
Location
Villena, Spain | View Map
Project Year
2007
Category
Private Houses
David Frutos

Courtyard Town House

Moho Arquitectos as Architects

The house scheme, designed for a just married couple, answers to the intention of setting its night and day rooms towards a big courtyard, perpendicular to the facade, and closing itself to a low visual interest street . The courtyard is generated by separating the construction 3.5 m to the plot dividing wall, all along its east orientation. This movement creates a band that is developed partially on the ground floor, configuring a small back garden, and, mainly, on the first floor , creating a long private terrace.


The tangential disposition of the access from the street, a different idea for this kind of houses, more typical of other ,less-urban, typologies. The hall, a semi-outside gardened courtyard with a stairs , drives to the terrace on the first floor. The landlords gain access to a tropical wood floorboards that works as a “summer living room” and an extension of the first floor, where the living and dining room, the kitchen and a toilet are clearly set


The second floor, or “night floor” places two bedrooms, two bathrooms and a sloping ceiling study-bedroom.. On the ground floor is located the parking and a second living room, spaces which are able to work together like a big polyvalent room because are divided by a big wood sliding door.. A sort of storing and auxiliary rooms of the house complete the program on the ground floor.


The different floors are connected by a stair which is crowned with a vertical and well–faced fanlight that fills with light the spaces placed away to the courtyard.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More