CRA

CRA

Architect
n-lab architects
Category
Private Houses

CRA

n-lab architects as Architects

The significant change in living conditions over the past 50 years raisesin many builders who ownor have bought an older property, the desire for change and adaptation to their personal needs.


When developing new solutions n-lab never uses a specific handwriting or predefined schemes. All concepts are individually tailored to the needs of the client.


The spatial organization of this 1960s apartment limited the amount of daylight and left an impression of an overall darkness and narrowness. This situation was in complete contrast to the ideas and wishes of the client who wanted bright open spaces, flexible structures and a space program that is adapted to his preferences and activities. After intense discussions with the clients the following zones were defined for the reorganization.


Zone 1: Relaxation, Living Room Zone 2: Hospitality,Cooking andEating Area Zone 3: Studying music, Reading Zone 4: Privacy, Sleeping


When entering the apartment one first passes the functional cube with the bathroom, the entrance and wardrobe area. Translucent glass panels optimize the light distribution into this volume and make the contact between the interior of the cube and the adjacent areas.


The kitchen is the center of the apartment and opens to the large living room. To create the most generous space all former walls and partitions have been taken out.


The kitchen area is defined by the false ceiling, the central element is the cooking and eating surface. In the basic variant, thetable is intended for four people. Due to a folding mechanism the table can be doubled in size in just a few steps.The niche in the kitchen in flashy green uses the space between the main supply shafts of the building and brings a vital touch of color to the minimalist interior.


Adjacent to the kitchen on the other side is the music and study area. One fix and one sliding glass panel supplyadditional natural lightto the kitchen. The glass sliding door and the change of the floor surface from the central space to the music and study room draw the line between the public and semi-private area of the apartment. The dressing cube creates the needed distance between the study and the bedroom, the most private area.


The material concept is working in spite of the great uniformity of the surface with the notion of contrast. Cleanliness and roughness, ‘high-end finishes’ and ‘used look finishes’ opposite each other in many areas. The materials were not only composed but also partly assigned to the attributes of the zones. The surfaces in the functional, rather than luxurious bathroom is very rough, a rough concrete surface, whereas the surfaces of the reading and piano areaare smoother, white walls and oak flooring. The use of the same materials in different areas of the apartment supports the concept of an open floor plan.


Most of the furniture was designed by n-lab, the spaces were completed by the timeless elements such as the USM system, by finds such as a shipping pallet, which became the coffee table.

Share or Add CRA to your Collections
Project Credits
Villa T
next project

Villa T

Private Houses
Peschiera del Garda, Verona, Italy - Build completed in 2019
View Project