Cruïlles 2

Cruïlles 2

Architect
majoral · tissino
Location
Cruïlles, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Adrià Goula

Renovation of a town house, Cruïlles 1 extension

majoral · tissino as Architects

We are asked to enlarge a house we had refurbished a few years earlier. The clients had bought the adjacent house, a construction completely different from the refurbished house. The brief is also quite unusual as the first house already fulfils all habitability requirements (kitchen, dining, living, rooms...) The new functional programme is a broader living room, a studio open to a courtyard and a new room.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula
Caption

The new house, built with stone bearing walls and a gable roof, stands at the junction of two consolidated streets of the historic urban core. The house consists of a vaulted semi buried ground floor and a first floor with several rooms.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

The proposal links both houses through the ground floor, moving the existing bathroom and creating a connection that allows us to reach the large vaulted hall. A concrete topography allows us to reach the level of the new entrance and at the same time reach different platforms for the different areas of the broad living room: The large living room, the chimney area and the cocktail area. This topography is broadened diagonally to produce a 'prospectic' cone, expressed in the vault's unique finish, opening towards the stair cluster allowing us to access the upper floor.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula
photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

To increase the hall's natural light, originally lit only by two small windows facing north, a large window has been open at the side of the West elevation, with a large window lighting the vertical communication core acting as a backdrop of the hall. A new opening allows us to collect the patio's light through a large embrasure connecting both houses.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

On the first floor, a large court-yard terrace has been created allowing us to open an East facing elevation as well as providing an exterior space to the studio. The sound of a fountain feeding a water sheet adds the soundtrack to summer readings.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

To 'liberate' this level, the bedroom has been placed on a mezzanine. From the highest level of the house, one can finally gaze at the Emporda's sweet landscape with the Montgrí on the background and Cruïlles emblematic tower. 

photo_credit majoral·tissino
majoral·tissino
photo_credit majoral·tissino
majoral·tissino
Share or Add Cruïlles 2 to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
PendantFlos
AIM, OK
Floor lampVibia
Product Spec Sheet
Pendant
AIM, OK by Flos
Floor lamp
Permeability Housed
next project

Permeability Housed

Private Houses
Studio 11+1a, 12A Jalan 17/54, 46400 Petaling Jaya Selangor, Malaysia - Build completed in 2021
View Project