Davis Residence

Davis Residence

Architect
Sharon Davis Design
Location
Garrison, United States | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Elizabeth Felicella
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Haiku FansBig Ass FansHaiku
Aluminum sliding windows and doorsSCHÜCO
FlooringGet real surfaces
Built In MilworkKevin Brown Designs Inc
ManufacturersLV Wood
FireplacesMontigo

Product Spec Sheet
Haiku Fans
Aluminum sliding windows and doors
by SCHÜCO
Flooring
Built In Milwork
Manufacturers
by LV Wood
Fireplaces
by Montigo

Davis Residence

Sharon Davis Design as Architects

The Old Albany Post Road is a historic supply route that is on the National Register of Historical Places. It runs through Garrison – where Sharon Davis has had a house for more than 20 years ‐ on its route from New York City to Albany. Davis bought the three‐acre site, which abuts the road on one side and 70 acres of nature preserve on another, to protect it from development. She ended up inspired to design and build a one‐bedroom house for herself that paid homage to the historic nature of the road and town. She was adamant that the house be small and have a light environmental touch, while still feeling comfortable, modern and luxurious.


The existing house on the site became the starting point for the design because of its elegant size. The new house was created using the original house’s footprint, but engages the surrounding environment in numerous ways. The façade that faces the Old Albany Post Road defers to its historic nature, but in the rear, the façade is sliced in half, through the use of fully retractable windows on the ground and second floors, which reveals the interior and invites the outside in. This provides a connection to the outdoors, which makes the 900‐square‐foot house feel larger and more integrated with its surroundings.


A quadrant pushes out from the ground floor, connecting to a series of patios and steps, which cascade out into the landscape and tie the new house to the existing adjacent barn. The house features high‐end millwork and finishes from recycled, reclaimed and local materials – all custom‐designed to maximize the use of space – such as salvaged pine and reclaimed oak on the exterior, bluestone slab on the exterior stairs, walkways and bathroom, a slate fireplace, a corten planter bed, blackened steel stairs and shelving and a poured‐in‐place concrete kitchen floor and island. Geothermal heating and cooling and soy foam insulation further reduce the house’s environmental impact. Landscape architects Nelson Byrd Woltz created a design for the site that uses only native plants – including a large wildflower meadow.


The goal to create a modern structure that is wholly in place with its surroundings was achieved through architecture that maximizes its engagement with the exterior and a use of materials that echo the found and traditional materials of the area. The result is an interplay between vernacular and contemporary, reclaimed and engineered, smooth and rough and old and new.

Share or Add Davis Residence to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Daylesford 1863
next project

Daylesford 1863

Private Houses
Daylesford VIC, Australia - Build completed in 2019
View Project