Dawn House

Dawn House

Project Year
2020
Category
Housing

Dawn House, a house surrendered to the pleasures of nature and the sun

Susanna Cots Interior Design as Interior Architects

The visual projection of the inner order and well-being that the owners were looking for in their new home
 
The colour white, the motivation to create a space of well-being for the people who inhabit it and the ability to work on invisible elements so that communication in the family flows imperceptibly are the three aspects at the origin of this interior design by Susanna Cots.
 
A minimalist and emotional design guided by nature
 
Dawn Home started from an exceptional location at the foot of the imposing Montserrat mountains. This location made finding its horizon and its lighthouse easy: to see and enjoy the sunrise from as many perspectives as possible.
 
Nature was already drawing us a part of the plan. The rest would come easily by meeting the family in the home.
 
A house with a design that promotes well-being and communication
 
We start by giving an intention to each floor. On the ground floor, we open all the spaces, from the open kitchen, created as a wooden cube, to the connection between the dining room and the living room. The visual junction was established through the dining room table and the flooring helps to delimit the spaces.
 
The wall of the dining room houses a bench as a space for diners at the table, which extends into the living room until it reaches the fireplace. This is another key element to integrate the exterior with the interior, since it is a mixed space that coexists inside and outside the home.
 
A space for each personality and a design for each moment
 
We dedicate the entire first floor to the young teenagers of the family, starting with the creation of two symmetrical suites, each with their own personality and hobbies. The junction consists of a glass and iron cubicle, which in addition to expanding the floor, is the meeting area to share readings, games and home theatre sessions.
 
The upper floor is entirely dedicated to the suite: an open and intimate space at the same time, allowing subtle communication between the bedroom, shower area and dressing room.
 
We expand the room with a glass fish tank to create a small office inside it, also oriented to enjoy the sunrise. Another junction is found in the micro-cement head that runs along the wall of the room and blends into the bathroom and shower area.
 
Through the invisibility of the elements of good design, this sensitive design by Susanna Cots facilitates the creation of a new home.
 ior

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
SeatingB&B Italia
ManufacturersArtemide
Product Spec Sheet
Seating
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More

10 private houses with luxurious stone bathrooms
31 Jan 2023 Specification
10 private houses with luxurious stone bathrooms

Elaborate marble, limestone masterpieces, opulent onyx or travertine sanctuaries; Stone bathrooms ar... More

Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas
31 Jan 2023 News
Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas

Housed in the flourishing plains on the perimeter of the urban area of the Otura village, the Soleda... More

Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements
31 Jan 2023 News
Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements

Perched on the riverbank of the Yangtze River in Wuhan, the No Art bookstore by Qing Studio occupies... More

Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More