Delta House

Delta House

Architect
Bernardes Arquitetura
Location
Guarujá, State of São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Leonardo Finotti

Delta House

Bernardes Arquitetura as Architects

Commissioned by a couple with three young children, this weekend house, located one and a half hours away from São Paulo, is built on a sloped terrain surrounded by an important Atlantic Forest reserve, in a plot allowed for building purposes. The functional program was laid out in different levels so as to let the house adapt to the existing terrain and trees in a subtle fashion. 

The entrance is made from the car park on the lower level, from which a wide staircase shoots up across the first floor and on to the terrace where the social areas and master suite are built under a light canopy. 

photo_credit Ruy Teixeira
Ruy Teixeira
photo_credit Ruy Teixeira
Ruy Teixeira

The first floor houses the children’s suites and overhangs the stone base of the house, providing shelter to the car park and arriving guests. The sunscreen panels that clad this volume give privacy to the bedrooms and provide lightness and transparency to the building. 

The upper floor is the most privileged part of the house, benefiting from outstanding views of the sea and beach that are less than one hundred meters away. The trapezoidal, wafer-thin, canopy sits on large glass panes and forms a pavilion that shares the same floor as the large veranda around it. The interior and exterior grades are one and the same. 

photo_credit Leonardo Finott
Leonardo Finott
photo_credit Leonardo Finotti
Leonardo Finotti
photo_credit Leonardo Finotti
Leonardo Finotti

The subtle canopy’s slope and the orientation of the timber sunscreens guide the eye towards the horizon, where an infinity edge makes the swimming pool part of the ocean. 

Caption
Caption

 

Project Year: 2014

Architecture: Bernardes Arquitetura

Interior Design: Bernardes Arquitetura

Team: Thiago Bernardes (creative director), Dante Furlan, Camila Tariki, Bruno Milan, Daniel Vannucchi, Pérola Machado 

Landscape Architecture: Isabel Duprat

Lighting Design: Lightworks

Photos: Ruy Teixeira / Leonardo Finotti

 

Design team and collaborators:

Construction Company: All’e Engenharia

Management: Cimenge Engenharia

Pool Design and Installation: COMARX

Electrical and Hydraulic Installations: Grau

Structural Design: Leão e Associados

 

Project Credits
Product Spec Sheet

Törnskatan Pavilion
next project

Törnskatan Pavilion

Pavilions
Linköping, Sweden - Build completed in 2021
View Project