Dental Clinic Hanze

Dental Clinic Hanze

Architect
buro s architects BNA
Location
Stationskwartier, Kampen, Netherlands | View Map
Project Year
2022
Category
Hospitals
Aiste Rakauskaite
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
WindowsKawneer
BricksAltena Steenhandel
Ceiling Asona
Concrete FlooringBisofloor
Aluminium PanelsBK ALU
CeilingEcophon Focus Ds

Product Spec Sheet
Windows
by Kawneer
Bricks
Ceiling
by Asona
Concrete Flooring
Aluminium Panels
by BK ALU
Ceiling

Hanze Dental Clinic

buro s architects BNA as Achitects & Interior Architects

Serene interiors and playful architecture: a welcoming new dental practice in Kampen On the edge of the new housing district ‘Stationskwartier’ in Kampen

BURO S ARCHITECTS designed this accommodation for a young and growing dental practice. With most of the architecture in this new district being of rather traditional design, it was the client’s wish as well as a municipal requirement to add a new building that would stand out as a dynamic, striking volume, easy to recognize both from the residential area and the nearby highway. Additionally the client wanted the building to convey the values and mission of their practice, where patients’ comfort and wellbeing always come first. The practice also had to be as compact as possible with potential to expand in the future.

photo_credit Aiste Rakauskaite
Aiste Rakauskaite
photo_credit Aiste Rakauskaite
Aiste Rakauskaite

The design was influenced by three main principles: the official guidelines for the organization of dental practices; the way the building presents itself in the Stationskwartier district; and how patients experience their visit to the practice.

photo_credit Aiste Rakauskaite
Aiste Rakauskaite
photo_credit Aiste Rakauskaite
Aiste Rakauskaite

A dental practice has to meet the highest standards of hygiene, safety and privacy. This requires a completely separate routing and zoning for staff and patients. To achieve this the design efficiently divides all functions on the ground floor among three zones: one with six treatment rooms, one that accommodates all technical and facility rooms and routing for staff, and one that combines the reception area with routing for patients. A clear and logical set up, allowing for a daily routine that is both productive and ergonomical. On the first floor, used exclusively by staff, the same three zones are applied to organize the various functions: breakroom, locker rooms and offices.

photo_credit Aiste Rakauskaite
Aiste Rakauskaite
photo_credit Aiste Rakauskaite
Aiste Rakauskaite

By pushing the outermost of the three zones all the way to the edges of the building envelope, the first floor gets a staggered, sculptural look. On the southeastern side of the building this creates a playful and dynamic architectural accent, on the northwestern façade at Blauwe Engel the design emphasizes the entrance to the practice. The whole building presents itself open and inviting in all directions, different and surprising from every angle. The red brick facade refers to the surrounding urban development while the compact dimensions are reminiscent of the historical buildings in the center of Kampen. The grout has the same color as the bricks, which highlights the sculptural quality and harmony of the building even more.

photo_credit Aiste Rakauskaite
Aiste Rakauskaite
photo_credit Aiste Rakauskaite
Aiste Rakauskaite

Inside the practice, everything has been done to give patients the most comfortable experience. The minimalist approach and integral design create a serene and relaxing atmosphere that reduces stress and makes patients feel welcome. Thanks to ample daylight the compact building feels spacious and airy. Muted whites and greys are alternated with warm wooden panels near the treatment rooms, and bright red accents act as intuitive signage that helps patients with orientation.

photo_credit Aiste Rakauskaite
Aiste Rakauskaite
photo_credit Aiste Rakauskaite
Aiste Rakauskaite

Designing everything - from the exterior to the interior and furniture - in an integral process, ensures a high quality and consistent look and feel throughout the building. With this project BURO S ARCHITECTS has created a modern, innovative dental practice where employees love to work and where patients can get the tailored healthcare they deserve.

Caption

Team:

Client: Hanze Tandartsen

Architect & Interior Architects: Buro/S Architects

Design Team: Mahyar Nikkhoy, Saghar Wafae, Faisal Samim, Maurice van der Steen.

Contractor: Eikenaar Bouwbedrijf BV

Structural Engineer: 2C Engineer

Consultants Installations E & W: Technion

Photographer: Aiste Rakauskaite

Caption

Materials Used:

Ceiling: Asona

Windows: Kawneer

Bricks: Altena steenhandel BV

Aluminium panels: BK ALU

Concrete floor: Bisofloor

Ceiling: Ecophon

Solar panels: Zonnegilde

Caption

Read story in NederlandsDeutschFrançaisEspañol and Português

Project Credits
Achitects & Interior Architects
Structural Engineers
Featured Projects
Latest Products
News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces
29 Jan 2023 Specification
10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces

The workplace doesn’t have to be a place of total austerity. In fact, a few well-chosen pieces... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More