Dental Clinic in Aranda

Dental Clinic in Aranda

Architect
Estudio Bher Arquitectos
Location
Calle Burgo de Osma, 15, Aranda de Duero, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Hospitals
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Vinyl flooringForbo Flooring Systems
Lighting BPM Lighting
PlantsCastilla Floristería
Wash Basins and WC PansGala
Enameled brickLA PALOMA CERÁMICA Y GRES, S.L.

Product Spec Sheet
Vinyl flooring
Lighting
Wash Basins and WC Pans
by Gala

Adaptation of commercial premises in Aranda de Duero for a dental clinic

Estudio Bher Arquitectos as Architects

While designing this clinic we have faced and resolved a great contradiction: the frontal shock between the necessity of natural lighting and privacy of the working places, and the desirable visibility of business premises located at street level.

The project is performed at a rough property at an strategic corner position, which our client wishes to get the most out of, and therefore to benefit from its consequent business opportunities. Simultaneously the patient requires an intimate and friendly place, which allows him to relax in a situation that for many is synonymous with nervousness and pain.

We decide to create a double skin, interposing an intermediate garden between both of its  layers: a large glass pane to the inside, that open views towards the garden; to the outside, as a kind of fence, an enameled brick wall that achieves privacy without blocking the entry of natural light.

The interior design strategy seeks to give an image of spaciousness to a small and quite compartmentalized space. We create a background with white waved sheet, which regularizes the open space boundary, enclosing behind the secondary rooms. The blind divisions between the dental surgeries do not reach the ceiling, thus generating a single continuous upper plane that allows the premises to be perceived as one.

This project has meant a research on the generation of intermediate spaces. At a first approach these could be considered incompatible with the maximum use of the available area; eventually they become the mechanism that helps us obtain the maximization of it, and as a consequence its perception as a spacious and high quality place.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Madliena House
next project

Madliena House

Private Houses
Madliena, Swieqi, Malta - Build completed in 2018
View Project