Dental office

Dental office

Architect
Estudio Arquitectura Hago
Location
Málaga, Spain
Project Year
2011
Category
Offices
Javier Callejas Sevilla

Dental office

Estudio Arquitectura Hago as Architects

CONTINUOUS, CONSECUTIVE AND CONTIGUOUS


Spatial practices with white glass


This dental clinic is placed on the second floor of an office building. This project starts from seeing the clinic as a spatial complex and not as the combination of public and private fragments. In order to do so, we aim that several project and clinical aspects take part in the same spatial experience by organizing the flow of patients and the movement of medical personnel.


1. CONTINUOUS Patients can perceive the idea of the clinic as a whole everywhere. The flow of people takes place all around the huge case made of traslucent white glass going all over the clinic, from the reception to the waiting room and the medical rooms.


The flow of medical personnel fits into the batter of the vitreous wall. The medical activity takes place everywhere, from the inside of the case (laboratories and warehouse) to every single armchair in the medical rooms.


2. CONSECUTIVE The functional programme becomes the image of the clinic, being the inside of the case the operations centre. The main uses follow in a consecutive way: reception-wait, perimetral corridor, laboratories-storage-sterilization-offices and medical rooms. The medical rooms are presented following the same plan and offering an infinite growth approach (as if there were three cases). These rooms are closed in order to accommodate the first visits and special treatments.


3. CONTIGUOUS The spaces set out an organized exchange of materials, textures and reflexes that present contiguously different spatial experiences. The folded wood accommodates the waiting room and the reception. The high-gloss finishes flank the perimeter of the glass made case on the ceiling and on the floor.


We propose the powerful subtlety of changing the finish into the main figure in the space putting into dialogue the aesthetic area of the waiting room (with a domestic and soft finish) with the movement area of the vitreous perimeter (where the reflex shows the almost infinite in length and height space).


The result remains in the patient’s memory: a great space that represents a great medical team.


4. LIGHT EVERYWHERE Glass and light form and alliance in order to cover all the spaces. The medical rooms are placed next to the perimeter of the façade (which is placed in the north) in order to take advantage of the constant natural lighting. The light is graduated through the glass so that it firstly floods into the working areas inside the case and then into the waiting areas.


Featured Projects
Latest Products
News
AT Design stacks  striking white volumes to create this hotel in Lishui City, China
8 Feb 2023 News
AT Design stacks striking white volumes to create this hotel in Lishui City, China

Set atop a mountain in Suichang County in Lishui City, China, the Miwo Hotel, designed by AT Design,... More

10 Residential Kitchen Countertops
8 Feb 2023 Specification
10 Residential Kitchen Countertops

Countertops are durable work surfaces that work in tandem with cabinetry and appliances to complete... More

Quaint bamboo screens dictate the elevation of this private house by Vazio S/A in Brazil
8 Feb 2023 News
Quaint bamboo screens dictate the elevation of this private house by Vazio S/A in Brazil

Nestled in the rural area of Serra da Moeda, a natural heritage of Minas Gerais, Marinho de Serra (M... More

Nendo designs the walls of the new office of Creature Inc with an array of Pokemon steel cards
7 Feb 2023 News
Nendo designs the walls of the new office of Creature Inc with an array of Pokemon steel cards

Tokyo and Milan-based design firm, Nendo unveils the new office for Creatures Inc, one of the three... More

Office of Political Innovation takes a playful and irreverent design approach to design for children
7 Feb 2023 News
Office of Political Innovation takes a playful and irreverent design approach to design for children

On the outskirts of Madrid in Encinar de los Reyes, Reggio School by the Office of Political Innovat... More

10 carpets featured in commercial projects
7 Feb 2023 Specification
10 carpets featured in commercial projects

Carpets for offices are always a smart choice for commercial flooring because of their enticing desi... More

Preview of OMA's first tower to be completed in Tokyo
6 Feb 2023 News
Preview of OMA's first tower to be completed in Tokyo

Set to open in the Fall of 2023, Toranomon Hills Station Tower marks OMA's first built tower in Toky... More

Fietsklim Foundation and ZUS unveil design for artificial climb
6 Feb 2023 News
Fietsklim Foundation and ZUS unveil design for artificial climb

Foundation Fietsklim presents the design of the Fietsklim, a construction designed to make climbing... More