Dorset Road

Dorset Road

Location
London, United Kingdom
Category
Housing
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersLightyearsCaravaggio Matt
ManufacturersROCKWOOL International A/S
ManufacturersGlazing Vision Europe
ManufacturersSam Tisdall Architects
ManufacturersDuravit
ManufacturersACTIS

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Duravit
Manufacturers
by ACTIS

Dorset Road

Sam Tisdall Architects as Manufacturers

24aDorset Road isasmall two bedroomedhousein Alexandra Palace, north London, addedonto aterrace of picturesque Victorian cottagesoriginally built for railway workers. The clients had lived there for twenty years, loved the road and took the opportunity to sell their old house, but keep an attached garage, which became the site for theirnew house.Our brief was to make a simple, contemporary home, filled with light.


The terrace was locally listed so we knew that we would be up against reasonably strict planning restrictions,but it soon became apparent that the conservation officer would not accept anything other than an exact replica cottage. The addition of a small rear extension was refused permission but subsequently won on appeal and this increased the footprint to a still modest 76sqm. It left us with an interesting challenge of how to design a coherent modern house within the shell of a traditional cottage.


The existing terrace though has much in its favour, well proportioned facades with good quality Gaunt brickwork, and perhaps mosthelpful of all, generous ceiling heights of 2.7m on the ground floor, which we increased to 3.2m on first by extending into the loft space. Neighbours are surprised at how large the new house feels which for us raised interesting questions about the relationship between floor areas and head heights, particularly whenfloor space in London is at such a premium- a situation which seems unlikely to change.


The height on the first floor also alloweda sleeping shelf to be inserted into the front bedroom. The clients’ idea, this allows the room to be multifunctional, either an office or guest bedroom. Accessed via a removable ladder it has a playful round window set into the gable end and is particularly popular with the clients’ grandchildren.


Above the stairs the full height of the building is exposed bya lightwellwhichextends8m right up to the ridge. It is a surprising space to find in a small house. Clad with painted timber boards and with a tapered plasterboard shaft above, it lights the stair as well the back of the living room which is otherwise only served by a low cottage window. At night, a chandelier hung from a steel rod throws a pattern onto the wallstoprovide a moment of glamour in an otherwise understated house. A smaller version of the lightwell isused in the bathroom which also has painted timber boards to form storageand boxing out, with inset oak shelves.


On the ground floor the living and dining spaces areopen plan, but a free-standing kitchen with a paneled wallcreatesan enclosure to the living space on one side, and much needed kitchen storageon the other.Areclaimed Oak beamspans over it andsupports the first floor joists,which are exposed and braced with herringbone struts. The structure clearly continues independently over the kitchen, reinforcing the sense of the ground floor as one space.


The exposed joist are intended to bereminiscent ofVictorian warehouses, or of structure uncovered during demolition and lend a particular atmosphere, reinforced by the careful use of other materials with historical connotations, such as the painted timber boarding and the black and white tiles on the kitchen floor.Whilst the structure looks simple it was carefully detailed with flitch beams with hidden steel plates trimming the stair opening, and the wall to the bathroom above self-supporting to avoid a double joist.


To the side of the kitchen a utility room and WC are hidden behind full height unitsand accessed through a discrete sliding door. A flush rooflight, French doors and glazed side door provide plenty of light into the dining space and aprojecting window creates a useful shelffor storing the inevitable paraphernaliathat collects by the kitchen sink.


To comply with Part L the building relies on high levels of insulation and air tightness, without the need for any mechanicalsystems. This was achieved by using an insulated timber frame,with an internal layer of multi-foil insulation, which meant that a U-value of 0.15 was possible with a build up of only 360mm. Theinsulation is continuous from walls to roof,making airtightness easier to achieve.


In the garden a ‘patchwork’ of Gaunt brickwork is used to form a rear terrace and a path to the front door. The remainder of the front garden is used as a vegetable patch with Breedon gravelset around raised beds formed from oak railway sleepers, a nod to the original inhabitants of the terrace. We recently added a lean-to shed to the side of the house. Clad with waney edge oak boards and with a translucent corrugated GRP roof, it provides a useful storage space to replace the garage that once stood on the site.

Share or Add Dorset Road to your Collections
Project Credits
Products used in this project
HOME - Arts Centre
next project

HOME - Arts Centre

Exhibitions and Theaters
Manchester, United Kingdom - Build completed in 2015
View Project