Dual sports hall

Dual sports hall

Architect
Graeme Mann & Patricia Capua Mann
Location
Crassier, Switzerland | View Map
Project Year
2007
Category
Sports Centres
Thomas Jantscher

Dual sports hall

Graeme Mann & Patricia Capua Mann as Architects

The expansion of the existing sports hall is the result of a competition and left little margin of freedom because of a limited perimeter. Due to its position, the new extension reinforces the western boundary with the countryside and takes advantage of the break in terrain in order to reduce the impact of volume on the site. The quest for continuity with the existing building dictates the rules in terms of extension volume. The “fusional” approach adopted towards the existing structure allows to define a single entrance for the three sports halls. The lookout on the surrounding countryside through a large opening reinforces the notion of lower level. Showcasing the view, accentuated by the absence of vertical uprights over a length of thirty-two meters, is made possible thanks to a multi-trellis wooden beam six meters high and prefabricated in solid pine wood. The static system of the building derives from the intertwining of these multi-trellis beams. Their composition in three layers of wood of different thickness – a vertical layer flush with the interior cladding to guarantee the beam’s structural resistance, and two diagonal ones – reinforces the effect of transparency. The interior space of these halls is defined on three of its sides by this play of wooden beams and affords a particular atmosphere further enhanced by the play of light which brings the beam’s cane texture to life. These effects are accentuated by the exterior covering, in translucent glass, and the interstitial space, one meter thick, which regulates the inside temperature and the intake of outside air through mechanically controlled louvers.

Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More