Escape Den

Escape Den

Architect
River & Rain
Location
Bashundhara R\A, Dhaka, Bangladesh
Project Year
2017
Category
Private Houses
Maruf Raihan

Escape Den

River & Rain as Architects

CONCEPT

Concept of space evoked on three main grounds; to create a hymn of solitary through a more contemporary yet quirky design approach with a time worthy construction period. The space was considered as the simplest of its expression. Neither form dominated nor space, a perfect mingling and cohesion to generate ooze sophistication. To create a subtle experience of one’s being and non-being at the same moment, the project adorns emptiness with grace. Space here is not stagnant; it’s allowed to flow with its highest ardencies, form is only the resonance of space. 


ARCHITECTURE

The location is mostly secluded of settlements at present and therefore remains little less noise. The serene place is a perfect hide out from every day hustle-bustle of busy urban life. 


The steel frame skeleton is finely embellished with four pieces of shipping containers. The longest one is adjoined with two, forming the bed rooms. The rustic romanticism those containers evokes, are taken delightfully by the architect to recreate a place that just impeccably out of the world, surreal. 


Triple height atrium with green foliage of almond tree is indeed a solemn beauty for anyone who steps inside. The soft screening of vines in the top will soon be a veil of green velvet. The embedded greenery on container top acts as buffers to lessen the heat penetration.


PROJECT TECHNOLOGY

Extruded steel structure embraced the container gracefully. The whole frame was erected part by part as an independent system where those metal boxes were befitted in between the infrastructure. For ultimate makeovers of containers and to make them livable, necessary cut, holes and adjoining for façade treatment have been done after the accurate placement in desired level to avoid the fragility.

The hefty look of those containers has become dramatically airier with some skillful ensemble of architectural details. The floated platforms of the house, intertwining stairs and diverse direction of container placement have made the project more visually eye-catching.


MATERIALS

The off track material was container itself. The significance also lied beneath for its consideration of reuse, thus initiating a sustainable approach in design. Major inventory of materials are of reused version.


CONSTRAINTS AND SOLUTIONS ACHIEVED

Apart from the structural execution, the complex procedure of the spatial transformation of container into a cozy home stay was a substantial design constrain. The non-enchanting and austere look of hard core shipping containers had to transform into a ideal, cozy built form. The interior had sentient slits and cut through to add volume to the space. The scale of individual container has been maneuvered considering both internal and external space dialogues with it. Exposed steel structures framed the invisible walls thus creating with a harmony of visible containers.


DETAILS OF LANDSCAPING

Clearly the landscaping has been kept bare minimum to enjoy the enchantment of the house. The open vast front yard is clung to adorn the structure; hence, created the perfect soliloquy for this outskirt den.


Share or Add Escape Den to your Collections
Project Credits
Architects
VIEW HAUS 5
next project

VIEW HAUS 5

Private Houses
Seattle, United States - Build completed in 2014
View Project