Escarpas House

Escarpas House

Architect
Mutabile Arquitetura
Location
Capitólio, Minas Gerais, Brazil | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Mutabile Arquitetura

Escarpas House

Mutabile Arquitetura as Architects

This weekend house is located near Furnas Lake. Its infill priorized the best view and sun exposure, while also preserving the privacy of its owners. The house was organized in two floors, the first is used as a social area and the second for bedrooms.  The house is entered through a ramp which gives access to the most adequate level above the road, respecting the existing terrain conditions.

 

The V shaped party of the house created a diagonal main facade. This was used by the architects through the use of cement tiles in relief designed specifically for this project, to enhance sunlight effects, creating a rustic yet contemporary facade.

 

On the first floor, the open spaces provide a fluid integration between living and dining rooms, kitchen and terrace. Bathrooms and sauna can be accessed from the dining room or the outside area.

 

The slope of the road and preexisting neighbour made privacy one of this project’s key elements. The solution for natural lighting was unnusual: zenith lighting and a glass opening on floor level, as well as large window towards the back of the site, giving continuity to the zenith lighting axis. The concrete pergola under the zenith lighting creates diverse light and shadow effects on the wall during the day, giving the space dynamism.

 

The stairs under the zenith opening gives access to the second floor, where five bedrooms and bathrooms are. Each bedroom has large windows in white aluminion structure and view to the Lake. The circulation between bedrooms is open to the double height ceiling of the living room.

 

The living room gives access to the terrace, where there is a barbecue, counter and living area.  The terrace gives access to the deck, swimming pool and circulation area to the sauna and bathrooms. The wooden deck and hijau stone triangular pool, located in the corner of the plot, have a vast view and sunlight throughout the day. The narrow and small plot presented a challenge for the integration of social areas and also for providing the best views to all bedrooms. The berdooms’ internal circulation, used as closet spaces and bathrooms placed internally with high windows were crucial to enable these views in the rooms.

Read story in Português

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More