Extension and internal overhaul '30s house

Extension and internal overhaul '30s house

Architect
derksen|windt architecten
Location
Heemsteedse Dreef, Heemstede, Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Studio de Nooyer

Natural materials and spatial connection

derksen|windt architecten as Architects

In the town of Heemstede we renovated and redesigned a typical 1930s house with a new extension on the ground floor. Our starting point for the design of the extension was a visual and spatial connection between the living, the terrace and the spacious and sunny back garden. The floor-to-ceiling oak window frames, the skylight, a beautiful overhang and the wooden cladding of the extension accompany this connection and provide a beautiful space full of daylight with a Japanese appearance.

The original layout of the house consisted of an en-suite living and dining room, a separate kitchen with a small utility room, and a hall with a spacious staircase that connects these spaces. In our design we have connected the kitchen with two small passageways to the dining room so that, together with the living room, they form a spacious living. Over the entire width of the house we have extended the ground floor towards the garden. This creates a zone which, due to the overhang and the skylight, is a nice place to sit and read.

For the expansion we used natural materials that fit well with the architecture of the existing 1930s home and form the desired connection between home and garden. For example, the frames are made of varnished oak wood and the façade and underside of the overhang of stained vertical wooden parts. The overhang covered with natural slates forms a connection between the existing house and confirm the transition from the inside to the outside.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
facadeAccoyaCladding
slatesLei importSamaca 53 Lux
Product Spec Sheet
facade
Sant llorenç
next project

Sant llorenç

Private Houses
Sant Feliu del Llobregat, Barcelona, España - Build completed in 2014
View Project