Fitzroy North House

Fitzroy North House

Architect
Bent Architecture
Location
Melbourne, VIC, Australia
Project Year
2017
Category
Private Houses
Tatjana Plitt
Product Spec Sheet

ElementBrand
Benchtop – ‘Sleek Concrete’Caesarstone
Classtone Estaturio Kitchen splash backCDK Stone
Mosaic tiles - Carrara Mid Hex Polished, Suybway tiles - Gloss WhiteDe Lucia Tile Gallery
Plasterboard walls and ceiling generally in colour ‘Whisper White’Dulux
Recycled blackbutt timber lining boardsUrban Salvage
‘blackbutt’ timber veneer and ‘liquid amber’ timber veneerVentech

Product Spec Sheet
Benchtop – ‘Sleek Concrete’
Classtone Estaturio Kitchen splash back
Mosaic tiles - Carrara Mid Hex Polished, Suybway tiles - Gloss White
Plasterboard walls and ceiling generally in colour ‘Whisper White’
by Dulux
Recycled blackbutt timber lining boards
‘blackbutt’ timber veneer and ‘liquid amber’ timber veneer
by Ventech

Fitzroy North House

Bent Architecture as Architects

This project is a renovation and extension of a semi-detached Edwardian family home in Fitzroy North.


The living areas were extended and re-configured to take advantage of the abundant natural light offered by the sites northerly aspect. A courtyard at the junction of the old and new parts of the house ensures that daylight infiltrates deep into the house. Large glazed doors and windows create a fluid connection between internal and external spaces. This relationship is further enhanced by a continuity between internal and external building elements and materials. Ceilings flow outward to form external eaves and the conversation that is established externally between the natural timber elements and dark cladding is echoed in the internal material palette. The ceiling over the dining area offers a dramatic shift in height, providing spatial clarity in an otherwise open plan living area.


The upper level delivers a secluded Master Bedroom, Robe and Ensuite as well as a separate study. The conceptual principals of the project flow through these spaces in their materiality as well as the relationship that is forged between internal and external building elements. Full height windows and a continuous raised garden bed extend along the width of the bedroom, blurring the transition from internal to external spaces and drawing the eye through greenery to the open skies beyond.


Material Used:

1. Urban Salvage - recycled blackbutt timber lining boards

2. Finewood Ventech – ‘blackbutt’ timber veneer and ‘liquid amber’ timber veneer

3. CDK Stone – Classtone Estaturio Kitchen splashback

4. Rusto Concreting Pty. Ltd. – Custom formed polished concrete Kitchen island benchtop and Living benchtop

5. Caesarstone – benchtop – ‘Sleek Concrete’

6. Dulux – plasterboard walls and ceiling generally in colour ‘Whisper White’

7. Delucia Tile Gallery – Mosaic tiles - Carrara Mid Hex Polished

8. Delucia Tile Gallery – Suybway tiles - Gloss White

Project team
Mediacite of Liège
next project

Mediacite of Liège

Shopping Centres
Liege, Belgium
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter