Fitzroy Park House

Fitzroy Park House

Architect
Stanton Williams

Tully Filmer Ltd
Location
North London, N6, United Kingdom
Project Year
2014
Category
Private Houses
Hufton & Crow
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Windows manufacturerVITROCSASLIDING
Hanging FireplaceFocusGyrofocus
manufacturerAccoya
FurnitureB&B Italia
Pendant LampMoooi
manufacturerAllgood

Product Spec Sheet
Windows manufacturer
Hanging Fireplace
manufacturer
by Accoya
Furniture
Pendant Lamp
by Moooi
manufacturer
by Allgood

Fitzroy Park House

Stanton Williams as Architects

Stanton Williams were commissioned to create a new family home in North London within the Highgate Conservation area, replacing a late 1950s house. The design strategy takes advantage of the sloping site by creating new additional spaces within the lower garden level. Above this a series of interlocking sculptural forms of glass, timber and stone emerge. The house is surrounded by natural landscape. Its upper level with four bedrooms cantilevers out and floats amongst the tree canopies, with balconies and views to Hampstead Heath and beyond. The position of the new house is set back sensitively from Fitzroy Park with a minimal stone and metal bridge, allowing mature trees to be retained and enhancing its peaceful setting. The bridge leads into the heart of the house, which opens up to views over a day-lit six metre double-height volume down to the lower garden level. Large sliding glass doors dissolve the boundary between inside and outside with external stone paving extending into the landscaped garden which gently curves around the house.


The living area flows into the dining room and kitchen, which in turn rolls back out to the garden. A set of stone stairs leads to a small swimming pool, which resonates with the presence of Hampstead ponds nearby. Material references for the house reflect its natural setting. Cedar fencing and oiled Iroko balconies contrast with the dark timber envelope. Painted in dark grey, the timber brings additional texture and colour to the limestone on the exterior façade. The crisp and sharp protective exterior layers give way to softer warm interior spaces, with an extensive oak ceiling and floor laid out in limestone in the main living spaces. Here, a rhythm of neatly arranged recessed lighting trays keeps the ceilings as uncluttered as possible and linear veining to the limestone floors directs views to the garden. For the bedrooms, timber is again brought internally for warmth, while the bathrooms are also clad in limestone. Refined ironmongery on doors and handrails are made in bronze.


Lighting throughout the house is minimal and generally concealed, washing walls and ceilings with soft warm reflected light. Concealed garden lighting illuminates planting and trees, drawing the eye to the outside and avoiding the effect of a mirrored glass interior. In turn, it enhances the sense of generous open plan living areas connected with their landscaped setting. The addition of further tress and landscaping improves the site whilst also providing a private and secure environment for the family home. The house has a discreet presence from the road and steps down towards the neighbouring property to fully embed it within the landscape.


The house designed to be naturally ventilated and well insulated. New sedum roofs also help to blend the house into the surrounding natural setting. The bedroom timber sliding doors are set back from the balcony edge and shaded to reduce solar gain. The bedrooms also feature separate north facing openable slot windows to enable natural cross ventilation. Skylights are strategically placed at various points in the house, bringing in daylight, whilst large sliding doors enable easy access to outdoor areas even at the upper level of the house. Windows to the north have elegant vertical timber slats that allow natural daylight into the house but also provide privacy. These details ensure that the family can engage with nature at every possible opportunity throughout the seasons. Embedded in a unique, rural-like setting, Fitzroy Park House manages to be at once protective and open.


— Naturally ventilated - cross and stack ventilation, tall ceilings within bedrooms and living spaces, mechanical extraction in kitchen and wc’s only. — Extensive daylighting throughout - large windows and rooflights. — Shading from solar gain - glazing set back on south, east and west facades. — Additional thermal mass provided by sedum roofs. — Recessed internal blinds for shading. — Low fabric heat loss with well insulated walls. — Passive energy - glazing to south facades, shaded in summer months with trees and building overhangs. — LED lighting with long life and low energy usage. — Efficient underfloor heating throughout. — Efficient boiler, tap and shower controls and kitchen appliances. — Engineered timber flooring from sustainable sources. — Durable external timber cladding from sustainable sources which is renewable and recyclable with projected low maintenance. — Prefabricated stone rain screen cladding made from thin sections of stone on aerated backing to reduce quantity of stone required from quarry. — External rainwater chain from balconies for harvesting rain water to assist with general garden irrigation. — Additional trees and planting. — Minimal visual impact on site - new granite and cobbled setts discreetly define the road edge and repair previously damaged frontage. Further planting by the new fence continues the leafy setting along Fitzroy Park.


Share or Add Fitzroy Park House to your Collections
Project team
Products used in this project
House DG
next project

House DG

Private Houses
Kampenhout, Belgium - Build completed in 2018
View Project