The Lighterman

Jansen as Manufacturers

Situated on London’s Regent Canal, The Lighterman by Stanton Williams Architects is a striking example of modern architecture positioned alongside heritage structures and embedded in its context.

Containing a three-storey restaurant and bar with viewing terraces, the Lighterman is conceived as a single sculptural form. Opening up to a canal footpath, it helps to increase pedestrian connectivity and create more activity in nearby Granary square. 

Though thoroughly modern in its design, the Lighterman nevertheless compliments the area’s industrial heritage. Grey linear brick creates a dialogue with the character and tonal palette of the surrounding Victorian architecture. Precast concrete soffit panels are inlaid with the same grey brick to enhance the sculptured, monolithic aesthetic of the new building.

Naturally ventilated, the dining room, bars and open kitchen feature full height windows, which fill the interior with natural light.

Share or Add The Lighterman to your Collections
Project Credits
Manufacturers
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersJansenJanisol HI windows, VISS Basic Facade, VISS SG facade
Product Spec Sheet
Seattle Central Library
next project

Seattle Central Library

Libraries
Seattle, United States - Build completed in 2004
View Project