Fleche Faubourg Housing
Julien Forthomme

Fleche Faubourg Housing

BAEB Bureau d’Architectes Emmanuel Bouffioux as Architects

The project is located on the corner of Flèche Street and Faubourg Street, in a very urbanised area of the northern part of Brussels. This rebuilt corner plot is surrounded by a poor environment, in front of a monotonous and somber square. The project’s main aim was to give life to the site by using vibrant colors on the ground floor, thus reanimating the intersection and changing the way the site is perceived.


These buildings are part of a program initiated by the Brussels’ land management service that aims to provide average housing to rent for everybody. The building reaches five stories in height on part of the facade on Faubourg Street, restoring the built front on the corner of Flèche Street. Its volume allows a smooth connection with the neighbouring gable wall. The main facade is oriented toward the North.


The construction conforms to the « Low Energy Building Standard» criteria. Regarding the general insulation, we opted for an insulator thickness that provides for each appartment a Kmax value smaller than 30 (low energy). The construction materials were chosen keeping in mind their environmental impact, their origin and their low grey energy.


The building is composed of 12 appartments and has an elevator that provides access for people with disabilities to all of the housing units. A one-bedroom appartment fitted for people with disabilities and a three-bedroom appartment on the corner of the street occupy the ground floor. The first, second and third floors each have 3 one-bedroom appartments and 2 two-bedroom appartments. The fourth floor is occupied by a three-bedroom appartment.


The shared circulation areas are located outside, thus allowing a reduction of the heated volume and taking advantage of the sunlight as much as possible. The approach of providing housing for everybody doesn’t work if access into the building for people with disabilities is not well thought out. The public space was a main point of consideration, therefore the walking areas and the urban furniture are carefully planned. The access to the buildings and the driving areas were also kept in mind during the design process.

Read story in Français

Product Spec Sheet

ElementBrand
Thermal insulation panelsEuro-Wall
Betokontakt : celeingKnauf
ElevatorKone
BlocsYtong
Product Spec Sheet
Thermal insulation panels
Betokontakt : celeing
by Knauf
Elevator
by Kone
Blocs
by Ytong
Featured Projects
Latest Products
News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More

10 private houses with luxurious stone bathrooms
31 Jan 2023 Specification
10 private houses with luxurious stone bathrooms

Elaborate marble, limestone masterpieces, opulent onyx or travertine sanctuaries; Stone bathrooms ar... More

Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas
31 Jan 2023 News
Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas

Housed in the flourishing plains on the perimeter of the urban area of the Otura village, the Soleda... More

Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements
31 Jan 2023 News
Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements

Perched on the riverbank of the Yangtze River in Wuhan, the No Art bookstore by Qing Studio occupies... More

Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More