Rixensart Housing

Rixensart Housing

Architect
BAEB
Location
Rixensart, Belgium | View Map
Project Year
2017
Category
Social Housing
Serge Brison

Rixensart Housing

BAEB as Architects

CONSTRUCTION OF 45 DWELLINGS: 25 SOCIAL RENTAL UNITS AND 20 PRIVATE UNITS

 

This project is part of a public-private partnership (PPP). It consists of several housing units for a public rental destination and other private units. These dwellings have been a research subject in order to reach the low energy standard.

 

THE PROJECT

Our project proposes the implantation of three buildings in open order and decreasing volumes towards the back of the site in order to reveal the natural slope of the undergrowth and the strong presence of the vegetation that comes with it. This choice of masterplan, while taking advantage of the strong characteristics of the site, responds both to the future municipal development plan under study and to the program requested by the housing company.

The housing complex is divided into three entities: a building with 25 social rental units and two buildings with 10 private units each. The first building ensures a continuity with the existing social housing district, in order to facilitate the management of all social housing. The three buildings have an appropiate size which avoids an image of massive blocks. The transparency between the buildings and the views of the green spaces are privileged. Anchoring to the site also requires taking into account the slope of the land; this is why there are no appartments on the ground floor. This enables a better view through the entire site.

A sense of uniqueness is instilled in the project by opting to use the same materials for all three buildings. Thus, although distinct, the three entities form a whole. The materials reflect the surrounding context: the facing brick responds to the existing built environment, failitating the project’s integration. In addition, the choice of material colours (brown facing bricks and green plaster) brings harmony with the colours of the surrounding vegetation.

Particular attention is paid to "living together" by integrating into the project outdoor spaces conducive to social exchange: green spaces covered by a path crossing the site and connecting the city to the train station.

The quality of the housing wes realized with an in-depth reflection on the energy performance (compactness, favourable orientation, reinforced insulation) and the quality of life of the inhabitants was improved by providing a terrace or a balcony for each housing unit. They revitalize the volume of the buildings, as do the "boxes" on the top floor set back or overflowing above the balconies.

Thanks to this project, Rixensart is part of a sustainable development approach for the city!

 

This story is available in multiple languages
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
WindowsAGC Glass Europe
brickVandersanden
ManufacturersSto AG
Door framesALIPLAST ALUMINIUM SYSTEMS
Product Spec Sheet
Windows
brick
Manufacturers
by Sto AG
Kolon Loft
next project

Kolon Loft

Private Houses
North Zealand, Denmark - Build completed in 2021
View Project