Forrest Road

Forrest Road

Architect
Nico van der Meulen Architects
Location
Sandton, South Africa | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
David Ross
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Formal Lounge and family room – sofa, chairs, tables, decorB&B Italia
Sanitary fittingsHansgrohe SE
Dining room and Breakfast room tables, Main bedroom bedMolteni&C
Walk in closet and Bedroom side tablesPorro S.p.A.
SanitarywareDuravit
Dining room and Family room lights and lampsFoscarini

Product Spec Sheet
Formal Lounge and family room – sofa, chairs, tables, decor
Sanitary fittings
Dining room and Breakfast room tables, Main bedroom bed
Walk in closet and Bedroom side tables
Sanitaryware
by Duravit
Dining room and Family room lights and lamps

Forrest Road House

Nico van der Meulen Architects as Architects

The light-filled unique eco-friendly home designed by Nico van der Meulen Architects is situated in Inanda, with views of the Sandton skyline to the north. The stand is 1511 sq.m. and the house faces 15° east of north. Approaching the home, the first view is of the cantilevered porte cochere screen of floating steel tubes with double sliding garage doors clad in dark limestone to blend with the wall.


A steel sculpture by Regardt van der Meulen twirls on a podium next to the front door built of privacy glass. Upon entering, the transparency of the house becomes evident with views out over the multi-level hall, lounge, spa and pool to the water feature and the garden beyond, as well as over the double volume family room, dining room, lanai and kitchen.  The whole of the living/kitchen/ breakfast area opens totally through the use of frameless concertina doors to the lanai and garden.


Although the spa, pool and water feature are three separate bodies of water, the effect created was that it is one interconnected system flowing into each other.


Sliding glass panels hide the bar and kitchen when not in use, creating a more intimate setting, while a skylight lit catwalk between the main suite and guest bedrooms allows views of the living spaces and garden through the brise soleil on the north side.  On the catwalk a study, pyjama lounge and kitchenette are hidden behind sliding wooden panels.  The study and pyjama lounge leads onto an expansive private balcony.


The LED illuminated polished concrete and wood staircase cantilevers out of the wall with vertical steel bars acting as balustrades and supports at the same time. A recessed illuminated handrail forms a graphic line in the wall, while a hidden horizontal sliding door enables the owner to cut the upper floor off from the ground floor for security.


The lanai and brise soleil on the north side cantilevers 18 meters by 6 meters unsupported by columns, partially over the pool.   The lanai consists of a seating area, dining area and bar cum barbeque, seamlessly connected with the living spaces and kitchen, while the brise soleil consists of suspended steel tubes, to create both privacy and sun control.   The breakfast room is situated on the north-east corner of the kitchen, to bask in the morning and winter sun.


The main suite is also placed on the north-east corner of the first floor, divided by sliding smoked glass screens. The bathroom with a free-standing spa bath gets the morning and winter sun, while the bedroom is exposed to the winter sun.   Expansive his and her dressing rooms are situated behind the bedroom and bathroom. On the opposite side of the building are two guest suites, both north facing with en-suite bathrooms and walk-in cupboards.


A geothermal system is used to heat and cool the home, and also to heat the pool and spa. Nine boreholes were sunk to a depth of 100 meter for this purpose, and a special room created in the basement to house the equipment.  The photo voltaic panels on the roof have an output of 10KVA, while rain water is harvested and the whole house is double glazed, except for the frameless concertina doors.


Also in the basement is a home theatre with an adjoining light-well which allows winter sun to penetrate even this space through sliding doors into the atrium created at the bottom of the light-well.   A window looks into the spa.

 

Material Used :
1. Estee Automation - Steel brise soleil & Garage doors Steel work
2. Q One - Privacy glass, aluminium doors and windows
3. Radiant Glass - Majestic frameless folding doors.
4. Falcon Shopfitters - Shopfitting.
5. B&B Italia - Formal Lounge and family room – sofa, chairs, tables, decor
6. Molteni & C - Dining room and Breakfast room tables, Main bedroom bed
7. Porro - Walk in closet and Bedroom side tables
8. Dada - Kitchen cupboards
9. Foscarini - Dining room and Family room lights and lamps  
10. Diesel - Main bedroom lights
11. Zeus - Dining room console etc
12. San Marco - Tiles
13. Ceragran - Tiles
14. Duravit - Sanitaryware
15. Hansgrohe - Sanitary fittings

Read story in DeutschEspañolItalianoPortuguês and Français

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More