GABELLA GATE
Rocco Valentini

Contemporary insertion in the historic center

ROCCO VALENTINI ARCHITECTURE as Architects

The ruined “Porta Gabella” of Ripa Teatina has been revived with the insertion of a clearly distinguishable architectural element from the context, a cor-ten steel structure, enclose by an envelop of vertical strings, throught a contemporary language full of echoes of medieval architectures. 

photo_credit Rocco Valentini
Rocco Valentini

A dreamlike interpretation of the medieval gate, its shape suggests a metaphoric image of two stylized door leaves that open outwards.

The suspended walkways, that connect the various structure, take inspiration from the medieval wood walkway, leaning against the fortification walls that allowed the connection between the difensive towers.

photo_credit Rocco Valentini
Rocco Valentini

The main goal was to sew up the urban fabric with a polyfunctional structure able to connect the ancient enviroments and the pedestrian pathways of the old town but also to create a structure capable to turn in an outdoor stage for musical and artistic performances.  

photo_credit Rocco Valentini
Rocco Valentini

From the ground floor of the tower, through an existing underground tunnel, you enter the rooms of the adjacent building and thanks to a new stairway and walkways in cor-ten steel we realized a link between the rooms of the aragonese tower, the rooms of the garrisons and the alleys of the Old Town. 

photo_credit Rocco Valentini
Rocco Valentini

The defensive walls of Ripa Teatina, equipped with circular watchtowers, added in the XV century, after the Aragonese conquest, encircled the inhabitated area from the south east; the town was accessible through two large gates flanked by another watchtower.

photo_credit Rocco Valentini
Rocco Valentini

The gates were demolished during the Second World War, leaving an urban void and disconnection between the defensive structures and the town centre. Where once the Gabella gate stood, there was just a large stairway. From the studies of the floor plans and from the historical photos It’s been possible reconstruct the original shape of the tower. Originally it looked connected with the adjacent building through a transversal masonry structure that allowed the direct passage between the two bodies and made all the levels of the tower accessible.

photo_credit Rocco Valentini
Rocco Valentini

Read story in Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More