Garden House
Michael Nicholson

As its name suggests, connection to the garden, via a series of indoor and outdoor rooms and unexpected views, is at the core of the design of this house for a young family. We laid out the building around the pre-existing mature garden, retaining as much of it as possible, including an established magnolia tree, much loved by the clients. Split into two wings of formal and informal spaces, each with their own outdoor landscaped areas and with the kitchen/garden room acting as fulcrum, the layout is designed to take full advantage of its setting as well as accommodate the different needs of the family over time.

photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson

As a way of maximising access to northern light and providing privacy from neighbours, the house, which sits on a compact suburban site and is open on all sides, hugs the bent southern boundary. Our first principles approach to creating optimal comfort through passive sustainable design also saw the inclusion of large projecting roofs, which provide shade from the summer sun while letting in winter sun, allowing the connection to the garden setting to be maintained all year round. Materials, too, were partly selected for their passive design properties, such as the face brick which, with its high thermal mass, helps regulate internal temperature.

photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson

While there’s a sense of unity in the interior, it is enriched by the interplay of spatial and functional characteristics of the more public spaces, including the double-height room with fireplace, and the more intimate private rooms for family use, such as the upstairs bedrooms, the family room and a guest apartment. Largely white throughout, natural materials have been incorporated into the interior for warmth and variation.

photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson

From the street, the concept of a house in a garden is immediately apparent – the only built elements visible are the gate and garage. The gardens extend to the edge of the footpath; even the boundary fence is absorbed by planting, maintaining privacy for the residents while, at the same time, presenting an appealing public face.

photo_credit Michael Nicholson
Michael Nicholson
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More