Garden Suburb Early Learning Centre

Garden Suburb Early Learning Centre

Architect
Bourne Blue Architecture
Location
Newcastle, Australia
Project Year
2016
Category
Nurseries
Product Spec Sheet

ElementBrand
LightingZumtobel Lighting Gmbh
Versilux - Scyon StriaJames Hardie
windows and doorsAWS Windows
Plumbing FixturesCaroma
joineryLAMINEX
roofingLysaght kliplok 700

Product Spec Sheet
Versilux - Scyon Stria
windows and doors
Plumbing Fixtures
by Caroma
joinery
by LAMINEX
roofing

Garden Suburb Early Learning Centre

Bourne Blue Architecture as Architects

Garden Suburb Early Learning Centre is located in a suburb of Newcastle, NSW, Australia. This 94 place childcare centre, was designed to sit comfortably within a residential area, with a street presence that was compatible in scale with the vicinity. The centre caters for 24 children aged 0-2 years, 30 children aged 2 to 3 years and 40 children aged 3-5 years. The centre is divided into 4 components, Admin / Entry, Nursery, Toddler and Preschool.


The buildings are positioned so as to conceal the carparking from the street, as well as enable some mature eucalypt trees to be retained in the playground. Each age group is split into two rooms, which share bathroom, storage, changing facilities. The older children are accommodated at the rear of the block, with ready access to a large playground, the babies are at the front of the block, with direct access to a flat, North facing, purpose designed play area. Disabled access is provided throughout the buildings, and an elevated ramp connects the toddler area to the preschool area, by projecting out over the playground, providing an entertaining runway for children.


The roof forms strike strong horizontal lines and each of the 4 components are set at differing heights, depending on ventilation or daylighting requirements. All rooms have extensive passive ventilation and good winter sun penetration. External shaded areas are provided by extending roof forms in an integrated way. The horizontality of the roof forms create a counterpoint to the mature trees that are visible rising above the buildings. The existing vegetation is also referenced, by the spotted gum cladding on each of the buildings.

Project team
Villa Kogelhof in Kamperland
next project

Villa Kogelhof in Kamperland

Private Houses
Kamperland, Netherlands - Build completed in 2013
View Project