Cranky Corner House

Cranky Corner House

Architect
Bourne Blue Architecture
Location
Pokolbin, Australia | View Map
Category
Private Houses
Simon Whitbread

Cranky Corner House

Bourne Blue Architecture as Architects

Cranky Corner House is a modest single family house, situated within farmland in the Hunter Valley of NSW, Australia Cranky Corner House was designed for a couple nearing retirement. It is situated within a rural area in the Hunter Valley of NSW, Australia. Summers are hot and dry, winters cool, often windy and wet. The building is modest in scale (2400 sq ft), and presents a minimal frontage to the road. It has been finely crafted with timber being the dominant construction material. A slab is used for thermal mass, to moderate temperatures through the seasons.


Concealing a building partially within a stand of Eucalypts, at the lower part of the ridge positions the inhabitants at the edge of the forest, with a view over the valley. There is prospect and refuge. The building is screened from the road and has minimal visual impact. Striking a low, sharp horizontal line with the building was an important approach as this contrasts with the organic branch structure of the trees above. The building seems to straddle the ridge and the living space cantilevers towards the main North view. The building height is kept well below the canopy level, which forms it’s own space, as an outer shell to the building.


The building is divided into two forms; a taller, timber pavilion for the living spaces and inhabitants rooms and a lower masonry one for guests, services and and garaging. Materials are mainly galvanized steel cladding and clear finished timber, recognizing the context of nearby farm buildings.


Energy use is minimized by a ground source heat pump used to with hydronic coils in the slab for heating, as well as pre-heating for domestic hot water. Piping is laid in a 1.5m deep 100m long trench, and water reticulated, using the stable temperature of the ground to preheat the water.


LED and fluoro lighting is used extensively, the building is highly insulated and most materials generally have a low embodies energy. Rainwater is collected and stored, all wastewater is treated onsite.


The clients are nearing retirement age, so a single level design was important. The building is close to the ground so grandchildren can run in and out and the deck stairs form a natural amphitheatre for performances . There are multiple options for opening the house up to the outside, with protected areas to sit outside.


The structural engineer was the principal external collaborator with this project, with early discussions revolving around a cantilevering concrete platform and then wholly timber primary and secondary structure above. The layout became an ordered grid and this then informed the glazing placement and detail as well provided a framework for the treatment of shading and eave lining

Share or Add Cranky Corner House to your Collections
Mathoura Road
next project

Mathoura Road

Private Houses
Mathoura Road, Toorak, VIC, Australia - Build completed in 2019
View Project