Genesis Laboratory
Hemant Patil

Genesis Laboratory

Sameep Padora & Associates (sP+a) as Architects

Agrarian landscapes need substantial infrastructure to process its produce. Warehouses, Processing Plants and Factories form nodes of regional consolidation which in turn are plugged into transportation networks of railways and highways.
In rural India the agrarian landscape is in flux due to changing crop patterns, redacted state subsidies and resource availability. 

The Godavari Sugar Mills at Sakarwadi is a victim of this narrative as well. That is, until the owners of the plant started adapting their built infrastructure of sheds and employed their expertise of chemical processing to locate research labs at this site.
In the first phase of this rejuvenation, a 100-year-old granary shed became the first site for intervention.

photo_credit Hemant Patil
Hemant Patil
photo_credit Hemant Patil
Hemant Patil

Originally a group of 4 sheds, just two stands reasonably intact with the remaining in advanced stages of dilapidation.

Our design brief was to retrofit one of these to incorporate laboratory as well as office programs. We began by small navigational gestures around the shed almost as way finding devices. The navigational interventions suture a subtle movement experience leveraging the presence and weight of the original material constructs of the stone walls. These interventions are built reusing found material of steel plates, wooden columns and sliced bamboo. A cantilevered mild steel canopy protruding through a stone wall marks the entry into the factory complex. Re-erected and treated collapsed wooden trusses were covered with a filigree of sliced bamboo creating a pause point at entry framing the courtyard beyond.

photo_credit Hemant Patil
Hemant Patil
photo_credit Hemant Patil
Hemant Patil

At the far end of the courtyard, a masonry wall punctured by an inclined Mild steel wall, directs visitors towards the entry portico of the laboratory shed. A protruding steel-clad entry doorway leads into the main lab space where the laboratory programs are distributed around an interior covered courtyard with planted trees. The courtyard is defined as a building within the building with the laboratory programs sitting in the spaces between these two ‘buildings’. Skylight from above both the programs and courtyard are fashioned by light with the original stone walls forming one edge and the walls of the courtyard forming the other. 
The project recognizes the spatial value of such precincts scattered throughout the Indian hinterland and builds an argument for their potential adaptive reuse in contradistinction: referencing the old without a clichéd reverence to form or material. 

photo_credit Hemant Patil
Hemant Patil
photo_credit Hemant Patil
Hemant Patil

Team:
Architect: Sameep Padora & Associates (sP+a)
Other participants: Vami Koticha, Kunal Sharma
Photography: Hemant Patil

Caption
Caption
Caption
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Batlleiroig recovers and improves historic promenade in Reus
24 Jul 2024 News
Batlleiroig recovers and improves historic promenade in Reus

Barcelona-based Batlleiroig, a multidisciplinary planning, landscaping, and architecture studio, has... More

Semillas creates educational space in Peru’s central jungle to promote cultural and environmental preservation
24 Jul 2024 News
Semillas creates educational space in Peru’s central jungle to promote cultural and environmental preservation

Established in 2014, Semillas is a Peruvian non-profit organization that develops architectural proj... More

MVRDV imagines mixed-use Pixel development in Abu Dhabi as an oyster
23 Jul 2024 News
MVRDV imagines mixed-use Pixel development in Abu Dhabi as an oyster

International architectural practice MVRDV has completed Pixel, a mixed-use development project in A... More

Atelier L’Abri’s design for minimal wooden pavilion embraces sustainable regeneration and self-sufficiency
22 Jul 2024 News
Atelier L’Abri’s design for minimal wooden pavilion embraces sustainable regeneration and self-sufficiency

Montreal-based architecture and construction studio Atelier L’Abri has completed the Melba Pav... More

Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy
19 Jul 2024 News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy

The Port of Seattle recently broke ground on the new Maritime Innovation Center at Fishermen’s... More

Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague
19 Jul 2024 News
Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague

Prague-based creative studio QARTA Architektura has completed the development of an apartment comple... More

Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten
19 Jul 2024 News
Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten

Baumschlager Eberle Architekten is an international architectural firm known for its contextual inte... More

XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
18 Jul 2024 Innovations
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures

Shanghai-based XISUI Design is a multidisciplinary studio with a team of architects, installation ar... More