Graham House

Graham House

Architect
McGinlay Bell
Location
Glasgow, United Kingdom | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Gillian Hayes

Graham House

McGinlay Bell as Architects

The small project is principally characterised by a new box extension with subtle internal refurbishment and alterations to an existing traditional 1930’s style detached bungalow situated in Glasgow’s Southside suburbs.

 

For our Client, a newly retired couple, the project requirements discussed a sense of wellbeing and how the home could be better transformed to accommodate comfort in their later life - An importance stressed on accessibility while offering a greater luxurious home living experience.

 

The brief, with a tight budget of £65K, was to modernise and establish a new downstairs ‘master’ bedroom but primarily to create a new bathroom ‘bathing space’ to complement the house’s existing and somewhat small amenity. The Client also expressed early desire for the new building to complement and connect directly to their much-loved garden and for the extension to consider a maintenance free approach to its materiality.

 

Conceptually the project embraces ideas and interplay of tailored linking interiors while, as a new piece of architecture, represents itself outside as a crafted brick structure visually offering a ‘pavilion-esque’ amenity to the south-facing garden.

 

Our approach was to consolidate and rationalise the existing accommodation by carefully re-organising the ground floor bedroom space establishing a new linking en-suite bathing and dressing amenity to the rear of the house and both looking outward to the garden.

 

In terms of scale and placement the new single storey extension looked to establish a better sense of symmetry & balance to the rear of the house and south elevation. By aligning the new block extension to a previous house addition, the proposal allowed for a new plugin informal ‘verandah’ space creating a new transitional level and brick landscape that mediates better between ‘garden and room’ and ‘inside and out’.
By referencing elements from the existing house, and acknowledging the surrounding varied bungalow-types, our attitude to the architectural treatment was fundamentally to provide a subtle but confident robust architecture while at the same time allowing for a bold but appropriate contextual response.

 

The project is by structure lightweight however constructed by envelope in a manner that offers a strong monolithic but decorative treatment through the playful use of stretcher, stacked and honeycomb brickwork bonds in its making.

 

A play on light is the backdrop and underlaying narrative to the project both in terms of natural and artificial aids. Whether rooflight, window, diffused or screened the careful placements offers dramatic uplifting animation to the depths of each new and refurbished spaces.

 

The new bathing and dressing spaces presents these ideas to its fullest by experimental use of a white brick honeycomb façade establishing a richness of incoming fracted and diffuse light whilst, outwards, providing a controlled sense of room privacy to the user. At heart, the new room offers a new place of comfort within the home and an enhanced connection to the garden whether sitting outside or relaxing in the bath.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More