Granero Office Building

Granero Office Building

Architect
Coates Design Seattle Architects
Location
Bainbridge Island, WA, USA | View Map
Project Year
2009
Category
Offices
Matthew Coates

Granero Office Building

Coates Design Seattle Architects as Architects

Three companies were searching for new homes on Bainbridge Island. A dilapidated barn called out for a new purpose; thus the Granero project was born (Spanish for “barn”). The existing structure, built in 1978, was previously used for maintenance and storage. It consisted of a concrete slab, two large garage doors, and rusted metal siding. Considering the site’s prominent zoning and its proximity to an environmentally sensitive riparian corridor, the project was quickly approved by the City of Bainbridge Island for its vision to enhance community aesthetics and to act as a model of sustainability and re-use. PHC Construction, Asani LLC, and Coates Design Architects joined forces and were able to re-use the majority of the building’s structural components, including the floor slab, steel bents, columns, beams, and roofing.

 

Ninety percent of the materials that could not be salvaged or re-purposed, were recycled and thus, diverted from the landfill. Before it became a Certified LEED® Gold building, a comprehensive energy study was utilized to help integrate design features such as exterior mechanical shades, superior day-lighting performance, over-insulation, and a highly-efficient mechanical system. Other features and materials include: Forest Stewardship Council (FSC) wood and low volatile organic compound (VOC) primers and paints. FSC wood is wood that comes from certified forests, forests that are sustainably harvested, or from post-consumer waste.

 

By using low-VOC primers and paints, Coates Design prevents harmful off-gassing and sick building syndrome; in other words, using these materials is better for the planet and for the people and animals that occupy it. Energy efficient lighting, low-flow plumbing fixtures, waterless urinals, a green roof, open office plan (eliminating interior wall materials), recycled glass, cedar rain screen, reflective roof coating, pervious parking areas, and native and drought-tolerant vegetation, all lessen the environmental impact.

 

Today, PHC Construction and Asani LLC call the Granero home and the project continues to positively impact the community and reveal the countless possibilities for recycling and re-use of old structures.

 

Features:

1. 95% Wood Base made of FSC-Certified Wood

2. Low- or VOC-free primers, coatings, adhesives and sealants

3. Locally sourced materials: 40% of total building cost

4. Over 50% of existing structure re-used

5. 95% of construction waste diverted from landfill

6. Views of exterior are available from 90% of the seated office spaces

7. Low-flow water fixtures (including waterless urinals and dual-flush toilets) 8. No water required for landscaping

9. Exterior lights are designed to prevent light pollution

10. Interior lights have sensors or timers

 

Featured Projects
Latest Products
News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More