Gregory Residence

Gregory Residence

Architect
Searl Lamaster Howe Architects
Location
Wilmette, Illinois, USA | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Tony Soluri
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Talis S/ Kitchen Faucet, Focus E/Standard Bath Faucet, Unica/Secondary Bath Shower TrimHansgrohe SE
AquiaTOTO
Organic White/Counters HousewideCaesarstone
Model 1021/Exterior LeversetsFSB
Abstrak/Kitchen Cabinet FrontsIKEA
Exterior Paint/Lap Siding, HardiePlank Lap SidingJames Hardie

Product Spec Sheet
Talis S/ Kitchen Faucet, Focus E/Standard Bath Faucet, Unica/Secondary Bath Shower Trim
Aquia
by TOTO
Organic White/Counters Housewide
Model 1021/Exterior Leversets
by FSB
Abstrak/Kitchen Cabinet Fronts
by IKEA
Exterior Paint/Lap Siding, HardiePlank Lap Siding

Gregory Residence

Searl Lamaster Howe Architects as Architects

Avid horticulturalists, these clients sought the rarest of gems – a fully sunny property on Chicago’s Northshore. Thanks to tree protection ordinances, finding an open property proved to be a challenge. Clearcutting a site was in direct conflict with the project’s ethos. Five years of searching led to a site steps from Lake Michigan and Wilmette’s town center and commuter rail.

 

A 29-foot span of south facing glass opens – almost shockingly for this context - onto the back garden. An extension of the exterior walls and roof shelters this elevation from direct sunlight during the summer and from the sights of nearby neighbors year-round. Orienting the house to the rear yard meant positioning the garage at the front of the property, rarely a neighborly gesture. The telltale volume of the garage is obscured by extending its north wall eastward and punching in an opening which leads into a semi private entry court.

 

The house materials were kept modest – white stucco, neutral toned cement board lap siding, and black Richlite panels. They serve as a quiet backdrop to the colors, shapes, layers, and textures of the plantings. Two key elements define the interior. A solid dark volume anchors the living area. Clad in the same Richlite as the exterior, the massing includes a fireplace, oxidized steel shelves, and a hidden closet. In contrast, the kitchen and dining zones are backed by a light infused composition of an open tread staircase and shelving built from standard 2x4s and 1x3s. All in white.

Share or Add Gregory Residence to your Collections
Project Credits
House MG
next project

House MG

Private Houses
Schiedam, The Netherlands - Build completed in 2019
View Project