Habitat 67 Renovation

Habitat 67 Renovation

Architect
Safdie Architects
Location
Quebec, QC, Canada
Project Year
2018
Category
Housing
Marc Cramer + Thomas Miau

Habitat 67 Renovation

Safdie Architects as Architects

Safdie Architects has completed a comprehensive renovation of Moshe Safdie’s unit at Habitat 67, icon of modern architecture and historic monument designated by the Quebec Ministry of Culture. The 10th floor duplex unit, which originally belonged to the Commissioner of Expo 67, is perched atop the residential complex, looking across the Saint Lawrence River towards downtown Montréal.


The landmark interior was restored to celebrate the 50th Anniversary of Habitat 67, in conjunction with a major 2017 exhibition of Safdie Architects’ work at UQAM, entitled Habitat ‘67 vers l’avenir : The Shape of Things to Come.


The project involved repair of decades of water damage, restoration of the interior to its original condition, and technical upgrades of all building systems to 21st century standards of sustainability and energy conservation. The two-year effort started with a careful research and inventory of the original 1967 conditions. To address water damage, the exterior concrete walls were stripped to allow proper repair, insulation, and waterproofing of the envelope to withstand Canadian winters. 


Wood parquet flooring was restored to the original condition, with a slot detail providing air supply and return from the raised floor below. New energy-efficient windows were pocketed behind the wall, matching the original profile and sightlines. Sliding patio doors were restored to their original working condition, allowing them to retract into the wall, and disappear when opened.


The molded fiberglass bathrooms were painstakingly restored by a local shipwright and integral fixtures and fittings were rehabilitated. Kitchen cabinets and appliances were restored, with new appliances integrated behind the cabinetry to match the original. On the terraces, clear polycarbonate railings were restored.


The intent is for the unit to be donated to the public realm, to be a resource for scholarly research, open for public visits, by tour. Safdie Architects is also involved with an ongoing comprehensive restoration of the exterior building envelope for the Habitat 67 complex.

Project team
Port House
next project

Port House

Car Parks and Marinas
Eiermarkt 5, 2000 Antwerpen, Belgium - Planned in 2016
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter