Henning G. Kruses Plads

Henning G. Kruses Plads

Architect
BIG - Bjarke Ingels Group
Location
Esbjerg, Denmark | View Map
Project Year
2021
Category
Parks/Gardens

Townscapes
Rasmus Hjortshøj

Henning G. Kruses Plads

BIG - Bjarke Ingels Group as Architects

Musikhuset Esbjerg and Esbjerg Kunstmuseum have a new lively forecourt that encourages community and gathering around a cymatic pool. The new Henning G. Kruses Plads square is designed by BIG Landscape to celebrate the city’s relationship with the sea, characterized by both Esbjerg’s maritime history and Henning G. Kruse’s life.

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

Esbjerg’s location near the sea has shaped the city’s history and its development, which began when the port of Esbjerg opened for navigation in 1874. Today, Esbjerg is Denmark’s fifth-largest city and gateway to many green energy projects in the North Sea. Over the years, the city has invested in a wealth of cultural offerings, of which Henning G. Kruses Plads is the latest example. Designed by BIG Landscape for the Henning G. Kruses Foundation the Plads was donated to Musikhuset and the people of Esbjerg.

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

With respect to Utzon’s original Musikhus, the square is designed as an extension of the existing architecture. Extending from the interior foyer to Havnegade waterfront the pillars grow together with the birch forest outside and create a smooth transition from inside to outside the Musikhus. Musikhuset’s forecourt has now been transformed into a birch forest with a cymatic pool at the center, inviting Musikhuset’s guests and passers-by to gather and enjoy the area.

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

The square honors the city’s close ties to the sea. A 10-meter diameter round basin in the birch ‘forest’ creates patterns in the water surface through the vibrations of the music from the stages inside the building, or via pre-programmed vibrations, keeping the water constantly in motion. The water within the basin is a reference to the sea and a tribute to Kruses’ work around the world.

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

The site, which brings together Esbjerg’s old town center and the green city park around the music house, is planted with 55 pollen-free Betula Pendula Birch, which is a particularly robust type of wood. All the trees are stemmed at a height of 4-5 meters, so that visitors have a clear view of Musikhuset and Kunstmuseet. They are planted in a grid system, which aligns with the lines of the square around the pool and respects Musikhuset’s inner column structure. With the slope of the square, there will now also be level-free access to the main entrance for wheelchair users.

Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More