Het Arresthuis Hotel (Jailhouse Hotel)

Engelman Architecten as Architects

Redevelopment, transformation


Originally built around 1850, the Arresthuis prison building underwent various renovations and expansions until the end of the 20th century. This monumental former prison complex extends over almost an entire city block in the historic centre of Roermond. When the prison facilities moved away from the historic complex and left the city centre of Roermond, the buildings were left unoccupied.


The lack of occupancy created an opportunity for urban redevelopment in this part of the city, whereby the main idea was to retain the original historic buildings dating from 1850 and to pull down the rest in order to make space for new buildings.


Using only a minimum of resources, the cell block area was transformed into a hotel, whereby three cells were linked together to create a single hotel room. One cell was transformed into a bedroom, a second into a sitting area, and a third into a bathroom. The building has retained its original character as an accommodation, and the ambience of the former prison complex is still evident due to the integration and restoration of elements such as cell doors, prison bars, cast iron stairways and landings.


The spaghetti-like network of pipes and installations which covered the walls of the building in previous decades has been completely removed and replaced down to even the smallest details, so that none of it is still visible. The building complex has been given a new and sustainable functionality that should last for another century of use. Without negatively impacting the thousand-year-old historic pattern of the city, the city block and street façades have been filled in via the construction of two new apartment blocks and a new gate. The scale and relative dimensions of these blocks are quite sober, in line with the simplicity of the overall prison complex design. The quiet beauty of traditional crafted masonry was used to maintain a link with the past.


The closed-in character of a prison with walls has been retained. However, the creation of a new inner courtyard, where old and new come together, gives the entire complex a semi-open character, so that it has again become a vibrant and integral part of the city as a whole.


Gross floor surface: - hotel 4570 m2 - apartments 3696 m2 - car park 1226 m2

Share or Add Het Arresthuis Hotel to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
PAPER CHANDELIER XLMoooi
ManufacturerHEY-SIGN
Product Spec Sheet
PAPER CHANDELIER XL
by Moooi
Manufacturer
MIRMA HOUSE
next project

MIRMA HOUSE

Private Houses
Dénia, Alicante, Spain - Build completed in 2018
View Project