Torre Patria Hippodrome

OAB - Office of Architecture in Barcelona as Architects

Architectural Order within Urban Disorder

The Hippodrome Tower in Guadalajara, Mexico (2012-18), by OAB (Office of Architecture in Barcelona), is one of the crowning achievements in Carlos Ferrater’s fifty-plus years of creating architecture; on this occasion together with Xavier Martí and with the collaboration of Álvaro Berubén. It is an irregular prism that manages to bring order to a growth area of the Jalisco capital, in which there is not only an unforeseen mélange of typologies—from single-family houses to tower blocks—but also no extantplan for a hierarchized road system adapted to the marked increase in traffic. The tower stands where the dramatic, unplanned survival of streets and roadways prior to urban growth abound.  


This is a golden opportunity, then, for OAB to once again demonstrate its confidence in the capacity of typology, composition and technology to establish urban order. The context of both city and landscape has been the raison d’être of Ferrater’s work from the very first. And when this setting is incapable of providing inspiration,there emerges the order of the architecture itself to establish a reference, a landmark that indicates and enjoys the good orientations and views. In actual fact this is a building primarily conceived in terms of vision: the distant view, with its honest and clear monumentality; the near-to, in the entrance routing which privileges a tactile sense; the vista from the within the building, perfectly framed in the modulating of the openings; and the nocturnal view, with the tower converted into a lantern that emits the light from its geometrically perforated skin, thus creating a pixeled image.


The Ferrater and Martí team have filtered this carryover of OAB’s work to a Latin American context through Brazilian tropical architecture. To be sure, the basis continues to beMies van der Rohe; especially the Mies that was abundantly qualified to respond to the disorder of the setting and the irregularity of the land lot. But here the references to the sensual and tangential trajectories of Oscar Niemeyer are essential in the experience of the entrance; and the influence of the latticework openings or muxarabi of Lucio Costa in the Guinle Park residential complex in Rio de Janeiro is seminal in the composition of the façade module. Present, too, is the lightness and monumentality of some of the buildings of Affonso Eduardo Reidy and Carmen Portinho,and of the early Lina Bo Bardi in São Paulo, rooted in a “Gramscian” interpretation of technology and of “Miesian” space.


From a typological point of view this is one step further from the Mediapro headquarters on the Diagonal in Barcelona (2005-2008). Here, the geometric finesse of the structural grid, which is at once form, composition and façade, is transposed to a far more difficult context, on an irregular plot, which calls for complex assemblies of the structure of fan-shaped floor slabs. While the entrance in the Mediapro tower was frontal and direct, with little depth, here it is a sequence that is cleanly generated in the setting back and stepping of the volume, in a double-height ground floor, which introduces us, via a transitional feature that is an homage of sorts to Alvaro Siza Vieira, to a platonic, centripetal space that draws its inspiration from Mies’s Seagram Building in New York.


After keeping the visitor’s attention at the counter andat the far end which houses a battery of three elevators that go up the tower and two that go down to a parking area in spiral form, like the basement of Antoni Gaudí’s La Pedrera in Barcelona, and which contains the restrooms and the stairs, the visitor’s gaze is conducted towards a patio, a lavish affair of space, light and vegetation. In this way the body of who so ever entershas to turn in the opposite direction, as in the Rio de Janeiro Ministry of Culture by Oscar Niemeyer’s team, in order to accede, in the pinched passage way behind the counter, to the space that leads to the vertical accesses. 


This confidence in geometry culminates in the composition of the modulation of the openings of the façade. Once again, in true rationalist fashion, all the complexity is resolved in the apparent simplicity of a modulation that also refers us to Pierre Chareau and the interior façade of the Maison de Verrein Paris; and expresses in its form the desired order of a symmetrical floor plan. One arrives at afelicitous composition of the façades, which is enjoyed from the interior “sandwich space,” as Colin Rowe described it. Not only are the views framed in the modulation and a cinematic space is fostered, panoramic camera-style, but a minimal balcony area is created on the façade for the human figure, an interstice that draws on Japanese in-between spaces.


This is like a vertical tatami, square and squared, of six modules, with an opening in the center which occupies the four middle ones. A rich final result to the search for the lightweight component of prefabricated concrete of GRC, calculated as an element of an anti-seismic structure. An insertable component which would metaphorically signify the keystone of the vault, which will permit the assembly of each component in a total building: from the modulated openings to the stepped, pivoted form of the tower. And which enhance the essential detail of a corner resolved by negating the leading edge, because of the absence of the sharp point and the presence of the empty space.


To sum up, a lesson in maturity which rises not very far from the urban environment in which the Luis Barragáns, Ignacio Díaz Moraleses, Rafael Urzúas and Pedro Castellanoses of the Tapatía School began experimenting at one time. Today, with another architecture, ultra-contemporary and of a different school, similar ritual, spatial and sensual itineraries are seen to those in Barragán’s work, with its systole and diastole, contradictions and spatial openings, and with its view points, ever framed towards the surroundings, seeking the composition and modulation of the paintings of the Renaissance.

This story is available in multiple languages
De Kets council depot
next project

De Kets council depot

Bus stations
Kaatsheuvel, The Netherlands - Build completed in 2005
View Project