HOSPITAL VISIBILITY STUDY, AGORDO

HOSPITAL VISIBILITY STUDY, AGORDO

Architect
ATENASTUDIO

AREATECNICA
Location
Agordo, Italy
Category
Parks/Gardens

Hospitals

Visibility study, renovation of existing departments, demolition and design project for the New Hospital in Agordo

ATENASTUDIO as Architects

Agordo Hospital is one of the two main hospitals of the network related to the HUB center of Belluno, as indicated in hospital planning of the Veneto Region 2012-2016. The existing Hospital is today an addition of buildings placed with different directions not homogeneous and with several paths that connect different parts; this configuration comes out during years of several step of developments without a general planning system .


The challenge to intervene starting from the reorganization of the main entrance building together with the front square becomes an extraordinary opportunity to work with a large number of strategic objectives: rationalizing the entire hospital facility, demolishing the parts of existing buildings, adding a new buildings with 2 floors based on new facilities for the entire hospital in order to improve the efficiencies of the of First Aid and laboratories for Diagnostics on the first floor and ambulatories on the ground floor; Reorganizing the existing spaces and the extension it will also accommodate additional functions on the first floor and the new ground floor; Optimizing space with a reduction of surfaces and volumes resulting in savings on operating costs; Getting a clear separation of flows both internal and external; Providing a new front desk for the public, recognizable, modern and comfortable, geared to the reception; Striving for maximum clarity and ease of using the horizontal and vertical routes to the patient and / or visitor; Rationalizing the external space of the square significantly increasing the parking spaces and facilitating access to emergency vehicles; improving efficiency, economical sustainability and maintenance for the hospital system as a whole.


The new building develops in two floors as horizontal plate with two patios, allowing for each area day lighting and natural ventilation. The use of local materials, warm, recognizable, such as wood for the facades obtained by sequence of modular panels enables to have large windows contained in a frame made by corten steel, amplifies a design approach focused on communication and referred to the human scale. The mountain views towards South is fully enjoyable from the first floor of the existing building due to the low height of the new intervention. The landscape system is organized, not marginal and residual, but driving into the entire design from the open spaces, in front of the new hospital, to the inner part of patios and roof gardens. The main scope has been to work with a new building configuration achieving the therapeutic potential linked to the welfare of sight, light, air, comfort, ergonomics and health.

Featured Projects
Latest Products
News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More